StoryEditor

Kampaň odborov upozorňuje na nedostatok zdravotníkov

27.03.2019, 23:00
Ministerstvo informovalo, že rokuje s univerzitami na Ukrajine a v Srbsku o príchode sestier do SR

Lekárske odborové združenie (LOZ) a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) začali polročnú kampaň, ktorou chcú poukázať na nedostatok personálu v nemocniciach. V blízkosti nemocníc v krajských mestách umiestnili bilbordy s nápisom „Nekrič na sestru, napíš ministerstvu“. Cieľom kampane je vyzvať pacientov, aby sa domáhali svojich práv na kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

Odborári pripomenuli, že adekvátna zdravotná starostlivosť zahŕňa aj primeraný počet zdravotného personálu. „To, čo garantuje zákon pacientovi na Slovensku, je ďaleko za normou, ktorú garantuje zákon v zahraničí. Jedna z najväčších štúdií, ktorá mapovala dosah počtu personálu na zdravie a úmrtnosť pacientov na chirurgických oddeleniach a skúmala starostlivosť v 300 nemocniciach na pol milióna pacientov, ukázala, že v nemocniciach, kde bolo na jednu sestru šesť pacientov, umrelo o 30 percent menej pacientov ako na oddelení, kde bolo na jednu sestru osem pacientov. Teda je to zvýšenie úmrtnosti o 30 %. Na Slovensku garantuje nariadenie MZ SR, že na sestru pripadá najviac 12 pacientov. To, aký to má vplyv na úmrtnosť, by bolo tiež na zamyslenie,“ uviedol MUDr. Peter Visolajský, predseda LOZ.

Spoločná kampaň lekárskych aj sesterských odborov má upozorniť na nedostatočné kapacity personálu v slovenských nemocniciach. „Verejnosť nevie, prečo zdravotnícki pracovníci odchádzajú z nemocníc, nevedia, v akých často neľudských pracovných podmienkach vykonávajú prácu sestry, lekári, ale aj ostatní zdravotníci a ako sú porušované ich práva. Pacienti často nevedia, že zodpovedným za nedostatok personálu je vedenie nemocnice a ministerstvo, a nie personál, ktorý pri pacientoch ešte zostal. A tak sa stáva, že si nervozitu a krik pacienta odnesie sestra, lekár alebo iný zdravotnícky pracovník, ktorý v slovenskom zdravotníctve ešte zostal pri chorých,“ povedala Mgr. Monika Kavecká, MHA, MPH, predsedníčka OZ SaPA.

Dotazníky

Kampaň okrem bilbordov zahŕňa aj dotazníky, ktoré môžu pacienti vyplniť s udaním konkrétnej nemocnice, oddelenia a opisu situácie. „Tento podnet od pacientov a ich príbuzných dáme na prešetrenie ministerstvu zdravotníctva, ktoré má dohliadať na dodržiavanie normatívov a má na základe podnetu vykonať kontrolu na danom pracovisku a prinútiť dané pracovisko, aby možné pochybenie nedostatok personálu napravilo. Jedine v tomto vidíme cestu, aby sa tieto veci začali riešiť, pretože ak všetci budeme ticho, tento stav bude pokračovať.

Realita je taká, že personál nám z nemocníc naďalej ubúda a ministerstvo rieši situáciu tak, že normatívy zvyšuje,“ konštatoval P. Visolajský. Podľa jeho slov sa na rokovaniach o chýbajúcich zdravotníkoch situácia zo strany manažmentu nerieši s odôvodnením, že pacienti sa predsa nesťažujú. „Vedeniu nemocníc týmto chceme vyslať signál, že porušovanie nariadení nebudeme ako spoločnosť akceptovať a žiadame dodržiavanie práv pacientov, dodržiavanie normatívov a normálne pracovné podmienky,“ doplnila M. Kavecká.

Reakcia

Ministerstvo zdravotníctva SR na margo kampane uvádza, že sa kontinuálne zaoberá podnetmi občanov. Podotýka, že od pacientov prichádza množstvo pozitívnych väzieb na poskytovanú zdravotnú starostlivosť na jednotlivých oddeleniach.

„Pokiaľ ide o počty pacientov, ktoré pripadajú na zdravotnícky personál, pripravujeme výnos o materiálno-technickom personálnom zabezpečení zdravotníckych zariadení. Ide zatiaľ o pracovnú verziu,“ poznamenala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Zdôraznila však, že problém s nedostatkom sestier majú viaceré európske krajiny. „O možnosti dostať sestry na Slovensko rokujeme s univerzitami na Ukrajine a v Srbsku,“ doplnila Eliášová.

Ministerstvo ubezpečuje, že vykonáva množstvo krokov na systémové zlepšenie slovenského zdravotníctva, pričom je otvorené konštruktívnej spolupráci a návrhom riešení, a to aj zo strany LOZ. „Vynakladáme maximálne úsilie a pracujeme na systémových krokoch, ktoré zlepšia stav slovenského zdravotníctva a prinesú pozitívny stabilný efekt pre zdravotnícky systém ako taký. Viaceré z nich prinesú efekt o niekoľko rokov, no budú mať pozitívny dosah,“ skonštatovala Eliášová. Pocítiť by to mali tak pacienti, ako aj zdravotníci.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 14:29