StoryEditor

Na kolonoskopiu by rizikové skupiny mali ísť priamo

09.04.2019, 00:00
V populačnom skríningu má približne 8 percent pozitívny nález okultného krvácania

K systematickej prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka je prvým krokom populačný skríning okultného krvácania. Slovenská gastroenterologická spoločnosť (SGS) však upozorňuje, že rizikové skupiny by nemali čakať na výsledok testu zo stolice, ale mali by absolvovať priamo preventívnu kolonoskopiu, ktorá dokáže zabrániť vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka odhalením už predrakovinových štádií.

Skríning

Napriek pokroku v diagnostike a liečbe kolorektálneho karcinómu toto ochorenie naďalej predstavuje veľmi vážny spoločenský a medicínsky problém. Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom týchto ochorení v Európe, v úmrtnosti mužov sme dokonca na čele rebríčka.

Pritom podľa primára endoskopického oddelenia Gastroenterologickej kliniky SZU a UNB MUDr. Rudolfa Hrčku, CSc., kolorektálny karcinóm je rakovina, ktorej sa dá pomocou preventívnych opatrení vyhnúť takmer na 100 percent. „Na nádorové ochorenia čriev by sa pri pravidelných preventívnych vyšetreniach nemuselo vôbec umierať,“ povedal R. Hrčka.

Národný populačný skríning kolorektálneho karcinómu, ktorého štandardné postupy pripravila SGS a ktorý ministerstvo zdravotníctva (MZ) spustilo v januári tohto roka, je hradenou možnosťou vyšetrenia stolice na skryté krvácanie do stolice. Vyšetrenie zo stolice odhalí prítomnosť nádoru hrubého čreva a konečníka od jeho najrannejších štádií alebo väčšie polypy. Tento skríning populácie vo veku nad 50 rokov má za úlohu zachytiť rakovinu v čo najskoršom štádiu, keď sa dá nález ešte bezpečne odstrániť, a tým zlepšiť prognózy vyliečenia, ako aj znížiť počty zbytočných úmrtí.

Kolonoskopia je však oveľa presnejšia, odhalí aj veľmi malé niekoľkomilimetrové polypy, ktoré dokáže hneď odstrániť a predísť tak vzniku veľkých polypov a rakoviny. „Už v roku 2009 sme uviedli do života v spolupráci s MZ SR legislatívu, podľa ktorej majú pokrvní príbuzní nárok zo zákona zadarmo podstúpiť primárnu skríningovú kolonoskopiu raz za 10 rokov, čo je približne čas, za ktorý sa môže polyp premeniť na karcinóm,“ pripomenul R. Hrčka a dodal: „Pomocou nej je možné odhaliť a zároveň pri jednom zákroku aj odstrániť včasné štádiá polypov skôr ako sa transformujú do rakovinového štádia.“

Rizikové skupiny

Pokrvní príbuzní osoby, u ktorej bol diagnostikovaný kolorektálny karcinóm alebo črevné polypy, sú ohrození vyšším rizikom ochorenia ako zvyšok populácie. Na Slovensku tvorí túto skupinu asi 10 percent populácie. U tejto skupiny sa odporúčajú prísnejšie preventívne prehliadky.

„Prvostupňovým príbuzným pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka odporúčame absolvovať kolonoskopiu medzi 40. a najneskoršie 45. rokom života, ale aj skôr, a to vo veku o 10 rokov nižšom ako bol diagnostikovaný príbuzný s rakovinou hrubého čreva,“ priblížil gastroenterológ a vedecký sekretár SGS profesor MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Ako uviedol, ak sa však v pokrvnej rodine človeka vyskytuje kolorektálny karcinóm aj u viacerých príbuzných, je pravdepodobné, že ide o dedičné formy karcinómu. „V týchto prípadoch je potrebné navštíviť špecializované pracovisko lekárskej genetiky a v spolupráci s gastroenterológom pripraviť individuálny plán preventívnych vyšetrení. Obvykle sa začína oveľa skôr, a to už od veku 20-30 rokov, a popri kolonoskopii sa často ordinujú aj ďalšie preventívne vyšetrenia,“ doplnil prof. T. Hlavatý.

Kolonoskopia

Podľa doterajších skúseností sa predpokladá, že v populačnom skríningu má približne 8 percent osôb pozitívny nález okultného krvácania. Ďalších približne 10 percent ľudí má pozitívnu anamnézu, čiže prvostupňového príbuzného s rakovinou hrubého čreva alebo konečníka. Všetci títo pacienti by mali čo najskôr absolvovať kolonoskopiu.

Kolonoskopia zisťuje prítomnosť polypov a nádorov, pričom zachytí 100 percent prípadov rakoviny, a to aj tých vo včasnom, liečiteľnom stave. Počas vyšetrenia sa stanovuje typ ochorenia hrubého čreva, odoberá sa vzorka na histologické vyšetrenie. Okrem toho sa súčasne s vyšetrením môžu vykonať endoskopické terapeutické zákroky.

„Kolorektálny karcinóm vzniká vo väčšine prípadov transformáciou z polypu sliznice konečníka alebo hrubého čreva. Trvá niekoľko rokov, kým sa polyp premení na zhubný nádor, a preto môžu byť pri kolonoskopii včas uskutočnené účinné opatrenia, ako napr. endoskopické odstránenie polypov,“ povedal primár gastroenterologického oddelenia NOÚ MUDr. Boris Pekárek a doplnil: „Drobné a malé polypy sú endoskopicky odstraňované studenou slučkou, čo zvyšuje pravdepodobnosť ich úplného odstránenia pri minimálnych rizikách výkonu. Väčšie polypy sa odstraňujú najčastejšie slučkou s pomocou elektrochirurgickej jednotky. Dnes už je však možné odstrániť aj veľmi veľké polypy a malé nádory endoskopicky. Pri veľkých polypoch, polypoch s ťažkým prístupom alebo pri podozrivom náleze pokročilého nádoru je vhodné, keď kolonoskopista odošle pacienta do špecializovaného centra, kde sa posúdi vhodnosť endoskopického alebo chirurgického odstránenia nádoru.“

V súčasnosti nie je problém medicínsky zabezpečiť bezbolestné vyšetrenie podaním upokojujúcich liekov alebo dokonca celkovou anestézou. Zvýšiť záujem a účasť na preventívnej kolonoskopii by podľa prof. T. Hlavatého okrem lepšej informovanosti rizikových skupín určite pomohli aj presné a adekvátne pravidlá úhrad analgosedácie pre bezbolestné endoskopické vyšetrenia.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 13:12