StoryEditor

Česká strana hlási obmedzenia pri transplantácii pľúc pre slovenských pacientov

19.06.2019, 00:00
Naše ministerstvo zdravotníctva hovorí o odmietaní orgánov z medicínskych dôvodov.

Transplantácie pľúc u slovenských pacientov sa po ukončení spolupráce s rakúskou nemocnicou AKH Viedeň realizujú vo Fakultnej nemocnici Motol v Prahe. Na základe zmluvy o spolupráci medzi FN v Motole a Univerzitnou nemocnicou Bratislava, ktorá bola podpísaná začiatkom minulého roka, sú pacienti zo Slovenska zaraďovaní na spoločnú čakaciu listinu na transplantáciu pľúc v ČR. Podľa informácií FN Motol momentálne čaká na tento výkon 50 českých a 6 slovenských pacientov.

Prípad slovenského pacienta s ťažkým pľúcnym emfyzémom s deficitom alfa1-antitrypsínu, pre ktorého sa infúzna liečba stala po zmene úhrady zdravotnej poisťovne finančne neúnosnou (Zdravotnícke noviny č. 16, 18. 4. 2019, Pacient má doplácať stovky eur), otvoril tému dostupnosti transplantácie ako jedinej možnosti liečby v tomto prípade. „Transplantácie pľúc sú však teraz na Slovensku ,na mŕtvom bode‘ a aj táto možnosť je v súčasnosti prakticky nedostupná,“ upozornila lekárka dotyčného pacienta, pneumologička a imunoalergiologička MUDr. Dagmar Bálintová.

Nedostatok orgánov

FN Motol potvrdila, že dosiaľ bola transplantácia pľúc realizovaná u dvoch pacientov zo SR. „Je pravda, že zo Slovenska prichádza veľmi málo orgánov a tento nedostatok zásadne limituje možnosť transplantovať slovenských pacientov,“ informovala hovorkyňa FN Motol Pavlína Danková.

S týmto problémom je oboznámená aj odborná verejnosť v SR. Prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti SLS MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., zdôraznil, že počet transplantovaných slovenských pacientov a počet darcov pľúc zo slovenských nemocníc je vyrovnaný. „Rozhodne však potrebujeme zvýšiť počet darcov vzhľadom na predpokladaný vyšší počet pacientov indikovaných na transplantáciu. Začiatkom júna sa v Bratislave uskutoční odborný seminár práve k tejto tematike, seminár bude práve o hľadaní spôsobov zlepšenia situácie. Potrebujeme zvýšiť počet darcov pľúc a intenzívne na tomto programe pracujeme,“ uviedol Ľ. Beňa.

Motivácia

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zdôrazňuje, že transplantácia slovenského pacienta v ČR nie je viazaná na odber pľúc na Slovensku, t. j. slovenský pacient na transplantáciu neodchádza do FN Motol aj s pľúcami od slovenského darcu a výber na transplantáciu sa riadi výlučne medicínskymi kritériami. Podľa informácií MZ SR bol u nás v roku 2018 realizovaný odber troch pľúc, všetky boli použité na transplantáciu. Dva orgány smerovali do FN Motol. „Tretiu ponuku česká strana neakceptovala, preto boli pľúca ponúknuté do AKH Viedeň, tam aj akceptované a úspešne použité na transplantáciu. Treba zdôrazniť, že ponúknutých pľúc do ČR bolo viac, len z bratislavského regiónu išlo o 10 ponúk, akceptované boli v jednom prípade. Ostatné boli odmietnuté českou stranou z medicínskych dôvodov,“ uvádza Zuzana Eliášová, hovorkyňa MZ.

Zdôrazňuje, že povinnosť hlásiť potenciálneho darcu orgánov odberovému/transplantačnému centru je zakotvená v transplantačnom zákone. „S cieľom zvýšiť motiváciu hlásiť darcov vstúpil v roku 2016 do platnosti výkon Identifikácia darcu. Tento výkon uhrádzaný príslušnou zdravotnou poisťovňou pacienta, ktorý dostane orgán, garantuje pracovisku, ktoré darcu identifikovalo a nahlásilo, finančnú odmenu 700 eur, ktorá je motiváciou pre lekárov zúčastnených v procese. Uplatní sa vždy, ak sa potenciálny darca stane reálnym darcom orgánov. Lekári v tzv. darcovských nemocniciach, ktoré sú schopné identifikovať potenciálneho darcu orgánov, nie sú zaťažení žiadnou ďalšou administratívou,“ doplnila Z. Eliášová.

Pripomenula, že vedenie rezortu situáciu sleduje a v spolupráci so Slovenskou transplantologickou spoločnosťou SLS, hlavnou odborníčkou MZ SR pre orgánové transplantácie a hlavným koordinátorom Slovenska pracuje v rámci Akčného plánu Národného transplantačného programu na roky 2019 – 2020 na niektorých legislatívnych zmenách s cieľom posilniť právomoci transplantačných koordinátorov, zintenzívniť školenia koordinátorov a sprístupniť im školenia v zahraničí, najmä v Španielsku.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 13:00