StoryEditor

​Konateľ výdajne priznal podvod so zdravotníckymi pomôckami

12.07.2019, 00:00
Išlo o 86 prípadov, kedy pacienti dostali bežné pomôcky, no poskytovateľ ich vyfakturoval ako vyrábané na mieru, ktoré sú niekoľkonásobne drahšie.

Konateľ výdajne zdravotníckych pomôcok na východnom Slovensku priznal spáchanie skutku v prípade podvodov so zdravotníckymi pomôckami. S poškodenou stranou, ktorou je zdravotná poisťovňa Dôvera, uzavrel zmier vo štvrtok 11. júla. Informoval o tom hovorca Dôvery Matej Štepianský. „V tomto prípade ide o jednu zo 14 výdajní zdravotníckych potrieb po celom Slovensku, ktoré polícia preveruje vo veci podvodu. V spomínanej výdajni išlo spolu o 86 prípadov, kedy pacienti dostali bežné zdravotnícke pomôcky, no výdajňa nám ich vyfakturovala ako niekoľkonásobne drahšie pomôcky vyrábané na mieru. Dokázaná škoda na prostriedkoch verejného zdravotného poistenia bola 6500 eur,“ upresnil M. Štepianský.

Obvinený konateľ výdajne musel uhradiť spôsobenú škodu. Uzatvorením zmieru sa vyhol trestu, ktorý by mu hrozil, ak by ho súd uznal za vinného.

Podozrenia v súvislosti s fakturovaním individuálnych zdravotníckych pomôcok odhalila analýza Dôvery a upozornenia od poistencov. Analytické dáta v roku 2017 ukázali, že od 2014 došlo výraznému nárastu nákladov na tieto pomôcky, a to bez objektívnych dôvodov.

Po rozsiahlom preverovaní faktúr od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a revíznej činnosti sme odhalili stovky prípadov, ktoré vykazovali znaky podvodu. Preto sme podali trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR, ktoré sa týkalo poskytovateľov zdravotnej starostlivosti po celom Slovensku a to nie len výdajní zdravotníckych pomôcok, ale aj lekárov, ktorí pomôcky predpisovali, resp. vydali ich pacientom priamo v ambulancii. K tomuto odhaleniu sme dospeli po dôkladnej práci nášho antifraudového tímu, ktorý analyzoval dáta a následne oslovil formou prieskumu niekoľko tisíc našich poistencov po celom Slovensku,“ dodal M. Štepianský.

Spôsobenú škodu odhaduje zdravotná poisťovňa na niekoľko stoviek tisíc eur až 1 milión eur.

Podvodné konanie zaznamenala aj Všeobecná zdravotná poisťovňa a Union. Ide najmä o ortézy horných a dolných končatín, trupu a krku.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 02:50