StoryEditor

​Titul Najlepšia pôrodnica podľa expertného hodnotenia obhájili trenčianski zdravotníci

18.07.2019, 00:00
Podľa hodnotenia rodičiek je najlepšia pôrodnica vo FNsP v Žiline, podľa expertného hodnotenia patrí prvenstvo FN Trenčín.

Projekt Sprievodca pôrodnicami už po ôsmykrát vyhodnotil najlepšie pôrodnice na Slovensku za uplynulý rok. Samostatne hodnotili pôrod a starostlivosť o novororodenca mamičky, samostatné hodnotenie medicínskych indikátorov zabezpečil Health Policy Institute (HPI). Obe hodnotenia sa následne spájajú v celkovom hodnotení.

Podľa hodnotenia rodičiek je najlepšia pôrodnica vo FNsP v Žiline, podľa expertného hodnotenia patrí prvenstvo FN Trenčín. V celkovom hodnotení sa medzi najlepšie pôrodnice na Slovensku podľa úrovne neonatologickej starostlivosti dostali gynekologicko-pôrodnícke pracoviská GPN Koch Bratislava, LNsP Liptovský Mikuláš, Nemocnica A. Leňa Humenné a Univerzitná nemocnica Martin.

V roku 2018 bolo v 51 slovenských pôrodniciach 56 478 pôrodov. Oproti predchádzajúcemu kroku ide o pokles o 995 pôrodov.V priemere pripadá na jednu pôrodnicu 1 107 pôrodov za rok. Rovnako ako vlani, najmenej pôrodov bolo v Revúcej (242), najviac v Bratislave-Petržalke (3 239).

„Vidíme trend v znižovaní počtu cisárskych rezov,“ zhodnotila odborná garantka projektu Sprievodca pôrodnicami MUDr. Silvia Hnilicová. V prieskume zaznamenali tiež presun rodičiek do lepšie hodnotených nemocníc. Problémami stále zostávajú dlhá hospitalizácia po pôrode a neefektívny zber dát.

Hodnotenie mamičiek

Najlepšie pôrodnice v jednotlivých krajoch podľa hodnotenia mamičiek sú Sanatórium Koch, Nemocnica s poliklinikou Brezno, NsP Spišská Nová Ves, Nemocnica Topoľčany, Nemocnica Svidník, NsP Považská Bystrica, NsP Skalica, FNsP Žilina.

V prvej trojici najlepších pôrodníc podľa názoru rodičiek sa umiestnila na prvom mieste pôrodnica vo FNsP Žilina, na 2. mieste je NsP Spišská Nová Ves a na tretej priečke skončila NsP Považská Bystrica.

Expertné hodnotenie

Skladba indikátorov a metodika ich vyhodnocovania boli vypracované v spolupráci so Slovenskou gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou. Pri hodnotení sa zohľadňovalo päť hlavných kritérií – perinátálne ukazovatele (perinatálna úmrtnosť, transport in utero – do centra, transport in utero – prijatie matky) , materská morbidita (frekvencia cisárskych rezov,percento epiziotómií, peripartálne hysterektómie), personálne zabezpečenie, materiálno-technické vybavenie pôrodnícke aj novorodenecké, a ostatné ukazovatela ako počet pôrodov, voľba polohy, pôrodné lôžka, bonding, rooming 24 hod.

Do projektu sa vyplnením dotazníkov zapojilo všetkých 51 slovenských pôrodníc, s pôrodnicami komunikoval riaditeľ HPI Tomáš Szalay. „Na základe komunikácie s jednotlivými oddeleniami vidím, ako sa zlepšuje povedomie o porovnávaní kvality. Pôrodnice už berú ako vec prestíže, že sú vyhodnocované v našom rebríčku,“uviedol T. Szalay.

Najlepšie pôrodnice v jednotlivých krajoch podľa expertného hodnotenia

Kraj

Pôrodnica

Hodnotenie

BA

Univerzitná nemocnica Bratislava – Ružinov

88,2

BB

NsP Brezno

76,3

KE

Nemocnica Košice – Šaca

75,2

NR

NsP Levice

70,1

PO

Nemocnica A. Leňa Humenné

85,5

TN

Fakultná nemocnica Trenčín

88,6

TT

NsP Dunajská Streda

74,8

ZA

Univerzitná nemocnica Martin

81,1

Najlepšie pôrodnice v jednotlivých úrovniach neonatologickej starostlivosti podľa expertného hodnotenia*

Miesto

Úroveň neonatologickej starostlivosti

Pôrodnica

Hodnotenie

1.

I

GPN Koch

79,1

1.

II

LNsP Liptovský Mikuláš

76,9

1.

III

Fakultná nemocnica Trenčín

88,6

1.

III+

Univerzitná nemocnica Bratislava – Antolská

82,9

Top 3 pôrodnice na Slovensku podľa expertného hodnotenia

Miesto

Pôrodnica

Celkové hodnotenie (počet bodov zo 100)

1.

Fakultná nemocnica Trenčín

88,6

2.

Univerzitná nemocnica Bratislava – Ružinov

88,2

3.

Nemocnica A. Leňa Humenné

85,5


Celkové hodnotenie - najlepšie pôrodnice na Slovensku podľa úrovne neonatologickej starostlivosti*

Miesto

Úroveň neonatologickej starostlivosti

Pôrodnica

Hodnotenie

1.

I

GPN Koch

165,4

1.

II

LNsP Liptovský Mikuláš

170,4

1.

III

Nemocnica A. Leňa Humenné

176,0

1.

III+

Univerzitná nemocnica Martin

174,2

*Pôrodnice sú zaradené do štyroch stupňov neonatologickej starostlivosti (I, II, III, III+), a to podľa vybavenosti a teda schopnosti tohto zariadenia poskytnúť potrebnú pomoc novorodencom. Najvyššiu úroveň starostlivosti poskytujú perinatologické centrá (úroveň starostlivosti III+), ktorých poslaním je koncentrovať v príslušných regiónoch závažné prípady tehotenských a neonatálnych komplikácií s cieľom zvýšiť kvalitu starostlivosti o tehotnú ženu, rodičku, šestonedieľku a jej novorodenca. 
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 04:27