StoryEditor

Prvá výmena zdravotných záznamov

05.08.2019, 00:00
Zdieľanie ereceptov a správ súvisí aj s bezpečnosťou pacientov

Medzi dvomi krajinami Európskej únie prebehla prvá výmena zdravotných záznamov pacientov. Výmena bola realizovaná vďaka službám cezhraničného elektronického zdravotníctva. Odteraz tak budú môcť lekári v Luxembursku prijímať digitálne zdravotné záznamy pacientov z Českej republiky.

Spolupráca

Cezhranične záznamy pacientov poskytujú základné informácie o dôležitých zdravotných aspektoch, ako sú alergie, aktuálne užívané lieky, predchádzajúce choroby, operácie, a pod.

Ide o súhrn zdravotných údajov o zdraví pacienta v elektronickej podobe, ktoré sú dostupné napríklad v prípade návštevy lekárskej pohotovosti v inej krajine.

V súčasnosti existuje aj výmena elektronických receptov medzi Fínskom a Chorvátskom.

Fínski občania si môžu v chorvátskych lekárňach vyzdvihnúť lieky, ktoré im boli predpísané elektronicky ich lekárom vo Fínsku. Európsky komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis zablahoželal Česku, Luxembursku a Chorvátsku k tomu, že podnikli kroky v oblasti elektronického zdravotníctva, ktoré sú prospešné pre pacienta aj za hranicami ich krajín.

Zdieľanie ereceptov a pacientskych prehľadov je dôležité pre bezpečnosť pacientov, pretože môže pomôcť lekárom lepšie porozumieť anamnéze pacienta, znížiť riziko nesprávnej medikácie a prispieť k lepšej starostlivosti, čo môže v núdzovej situácii zachrániť životy. Európska komisia bude preto naďalej podporovať rozširovanie starostlivosti o občanov v celej EÚ.

Komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Mariya Gabriel reagovala na úspešnú vzájomnú výmenu záznamov, že ide o ďalší krok k dosiahnutiu hmatateľných prínosov pre občanov.

Sieť

Tieto služby sú možné vďaka infraštruktúre digitálnych služieb eHealth, ktorá prepája vnútroštátne služby elektronického zdravotníctva. Pri výmene sú striktne dodržiavané pravidlá ochrany údajov, pacienti musia dať pred prístupom k týmto službám svoj súhlas.

Súčasťou infraštruktúry je 22 štátov; Česká republika, Belgicko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Taliansko, Cyprus, Litva, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Grécko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko.

Očakáva sa, že do roku 2022 si budú tieto krajiny vzájomne vymieňať elektronické lekárske predpisy a lekárske záznamy pacientov.

Sedem štátov, a to Fínsko, Estónsko, Česko, Luxembursko, Portugalsko, Chor vátsko a Malta, spomenuté výmeny postupne zavádzajú. Napríklad v rámci úspešnej elektronickej spolupráce si od januára tohto roka už viac ako 2 000 fínskych pacientov vyzdvihlo svoje lieky v Estónsku.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 10:52