StoryEditor

Nová univerzitná nemocnica na Rázsochách by mala stáť v roku 2024

12.08.2019, 00:00
Dnešným dňom sa štartuje proces odstraňovania stavby, ktorý potrvá približne 9 mesiacov

Na bratislavských Rázsochách sa dnes oficiálne začali búracie práce. Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská a predseda vlády SR Peter Pellegrini oficiálne odštartovali odstraňovanie skeletu. Je to prvý krok, ktorého cieľovou stanicou bude nová špičková univerzitná nemocnica v hlavnom meste.

Samotným búracím prácam predchádzali v uplynulých týždňoch prípravné činnosti, napríklad čistenie a obnova komunikácií v areáli, orezávanie krovín a drevín, či zmonitorovanie objektov a komunikácií, vypracovanie technologického postupu búracích prác. Dnešným dňom sa štartuje proces odstraňovania stavby, ktorý potrvá približne 9 mesiacov.

„Opäť sme bližšie k tomu, že Bratislava bude mať po mnohých rokoch univerzitnú nemocnicu, ktorú si pacienti a zdravotnícky personál zaslúži. Koncové zdravotnícke zariadenie nielen pre obyvateľov hlavného mesta, ale pre pacientov z celého Slovenska poskytne adekvátne podmienky na liečbu a lekárom, sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom dôstojné podmienky na svoju prácu. Kvalitné podmienky na vedu, výskum a vzdelávanie budú súčasťou nového komplexu,“ uviedla ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

„Dnešok je výrazným míľnikom na ceste k novej nemocnici. Začína sa symbolicky odstraňovať tridsať rokov neschopnosti poradiť si s týmto obrovským komplexom. Som hrdý, že sme dnes vykročili ku konkrétnemu hmatateľnému cieľu – novej modernej špičkovej univerzitnej nemocnici, ktorú hlavné mesto nesmierne potrebuje,“ povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Hľadá sa realizátor projektu novej nemocnice

Po skončení búracích prác a odstránení skeletu bude nasledovať výstavba novej nemocnice. Aktuálne je vyhlásené verejné obstarávanie na projekt „Komplexná príprava projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsochy“. Jeho predpokladaná hodnota zákazky určená na základe prieskumu trhu je stanovená na 17,5 mil. eur bez DPH.

Univerzitná nemocnica bude centrom excelentnosti, poskytovať bude komplexné služby v liečebno-preventívnej starostlivosti a pacienti tu dostanú rýchlu nadštandardnú diagnostiku a liečbu. Zdravotnícke zariadenie sa stane centrom pre výskum a vzdelávanie v lekárskych i nelekárskych študijných programoch, využívať bude aj „smart“ technológie šetrné k životnému prostrediu.

Odhadovaný náklad na novú nemocnicu je v koncepcii schválenej vládou SR stanovený na 263 mil. eur. V sume sú zahrnuté aj búracie práce (10 697 184 eur bez DPH), či projektová príprava - ako medicinálne plánovanie, architektúra a projekcie. Podľa optimistických odhadov by nová univerzitná nemocnica na Rázsochách mala stáť v roku 2024.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 21:48