StoryEditor

​Vláda odložila návrh reformy nemocníc

21.08.2019, 00:00
Z novely zákona 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti boli vypustené všetky časti týkajúce sa stratifikácie.

Vláda dnes schválila návrh novely zákona, ktorý predložila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) formou novelizácie súčasnej legislatívy, a nie ústavného zákona, ako to od nej žiadal šéf Smeru-SD Robert Fico. Všetky navrhované zmeny týkajúce sa stratifikácie však boli zo zákona vypustené. „Zákon bol schválený bez tých častí, ktoré hovoria o reforme zdravotníctva,“ potvrdil po rokovaní vády premiér Peter Pellegrini.

„Slovenský pacient by mal vždy zostať v rukách lekárov a odborníkov, a nikdy by slovenský pacient nemal byť len v rukách politikov,“ povedal premiér na margo navrhovanej reformy, no zdôraznil, že na zásadnú zmenu slovenského zdravotníctva treba celospoločenský konsenzus aj konsenzus naprieč politickým spektrom.

Pripomenul, že stratifikácia počíta s tým, že do apríla 2021 sa majú zbierať dáta o výkonoch z nemocníc a prebehne analytická časť reformy. „Strašiť niekoho rušením nemocníc a zatváraním oddelením je skôr emócia, a nie ratio,“ dodal.

Premiér uistil, že na predloženie reformy do parlamentu má táto vláda ešte čas. Ministerka A. Kalavská sa má do 27. septembra stretnúť so všetkými predstaviteľmi parlamentných politických strán a so svojím tímom im ešte raz vysvetliť podstatu reformy. „Je tu šanca, že by sa nám mohla podariť reforma spustiť,“ doplnil P. Pellegrini.

A. Kalavská napriek vypusteniu reformy zo zákona vyhlásila, že nie je sklamaná. Demisiu nepodá a vidí nádej pre zmenu aj podporu pre reformu. "V súčasnosti živelná stratifikácia prebieha, ale štát nemá žiadny dosah na to, ako sa deje," upozornila.

Reakcia

Podľa Asociácie na ochranu práv pacienta (AOPP) odloženie stratifikácie, ktorú zaviedli už aj viaceré členské krajiny EÚ, len odsúva problém s výsledkami liečby u nás do budúcnosti. „ Zdravá zmena, ako Ministerstvo zdravotníctva SR tento projekt nazvalo, mala prvý krát v histórii SR zaviesť sledovanie a meranie kvality liečby v nemocniciach, napríklad cez mieru opakovaných operácií. Zároveň od nemocníc chcela, aby do 3 rokov túto mieru znížili až o 50 %. Politika je zjavne viac, ako právo pacienta na lepšiu liečbu v nemocniciach,“ uvádza AOPP v reakcii na dnešné rozhodnutie vlády.

Schválená novela zákona zavádza zmeny v následnej zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo práce navrhlo rozšírenie dávky nemocenského poistenia za ošetrovanie blízkej osoby. Ošetrovné dostane blízka osoba, ktorá sa oňho stará. Príspevok bude v rozsahu 55 percent z platu a na dobu najviac tri mesiace.

Vláda na dnešnom rokovaní schválila aj novelu zákona ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý umožní prijať do škôlok iba zaočkované dieťa v rámci povinného očkovania. Ako informoval rezort zdravotníctva, do predškolského zariadenia bude prijaté aj dieťa, ktoré má laboratórny dôkaz o pozitivite protilátok alebo dieťa, ktoré nemôže byť očkované pre trvalú kontraindikáciu. Zákon má zrušiť sankcie za odmietnutie povinného očkovania, ktoré v súčasnosti môžu byť uložené v celkovej súhrnnej výške 331 eur.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 12:26