StoryEditor

UNLP Košice bola odmenená za špičkovú zdravotnú starostlivosť o pacientov s cievnymi mozgovými príhodami

14.10.2019, 00:00
Nemocnica získala ocenenie v Miláne na Európskom kongrese - "European Stroke Organisation Congress"

Najväčší podiel na ocenení majú pracovníci Neurologickej kliniky, ktorí zlepšením manažmentu pacientov s cievnou mozgovou príhodou (CMP) skrátili čas do podania trombolytickej liečby a tým prispeli k zvýšeniu počtu liečených pacientov, čo boli hlavné kritériá na udelenie ocenenia, v spolupráci s Klinikou rádiológie a zobrazovacích metód UNLP Košice, ktorá sa podieľa na diagnostike a realizuje endovaskulárnu liečbu.

V súčasnosti sú v UNLP Košice k dispozícii dvaja erudovaní invazívni rádiológovia, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť 24 hodín 7 dní v týždni a ďalší sú vo výchove, čo sa odrazilo v náraste počtu endovaskulárnych výkonov. „Kým v rokoch 2015 - 2017 to bolo 30 - 36 pacientov ročne, len za prvý polrok roku 2019 to bolo 112 pacientov, a to hovoríme len o pacientoch s tzv. nedokrvením mozgu,“ uviedla prednostka Neurologickej kliniky prof. MUDr. Zuzana Gdovinová, CSc. Minulý rok to dokonca bolo vyše týchto 70 zákrokov.

Slová pani prednostky doplnil v UNLP Košice už roky pôsobiaci rádiológ MUDr. Piotr Pedowski: „Vďaka zlepšujúcej sa spolupráci a diagnostike na odosielacích pracoviskách a dostupnosti prístrojového vybavenia evidujeme masívny nárast endovaskulárnych zákrokov pri ischemických CMP. Predpokladáme, že do konca roka 2019 vykonáme do 250 mechanických trombektómií, čo je v porovnaní s minulým rokom mnohonásobný rozdiel.“ Na východnom Slovensku sú momentálne jediné pracovisko, ktoré pokrýva tieto služby v takomto rozsahu.

Ocenenia sa udeľujú za jednotlivé štvrťroky. UNLP Košice získala 1 diamantové a 3 zlaté ocenenia. Podla nemocnice je to dôkaz toho, že vyrovnane po celý rok zabezpečuje starostlivosť o pacientov s cievnymi mozgovými príhodami na úrovni vyspelých európskych pracovísk.

Ďalšie skvalitnenie starostlivosti nemocnica očakáva po spustení nového angiografického prístroja, ktorý bude v prevádzke už čoskoro.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 08:47