StoryEditor

Novým hlavným odborníkom pre neurochirurgiu je MUDr. Kamil Koleják

15.10.2019, 00:00
Vo funkcii nahradí prof. MUDr. Juraja Šteňa, ktorého ministerka zdravotníctva odvolala po spore dvoch neurochirurgických pracovísk pre operáciu 15-ročného pacienta s nádorom na mozgu.

K odvolaniu prof. Šteňa došlo po medializácii prípadu 15-ročného pacienta operovaného v neurocentre Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). O ďalšiu operáciu požiadala rodina pacienta prof. J. Šteňu z neurochirurgickej kliniky v susediacej Nemocnici L. Dérera na Kramároch, čo detskí lekári vzhľadom na rizikový transport neodporúčali.

Nasledovala séria vystúpení v médiách s účasťou príbuzných sprevádzaná kritikou práce operatéra detského neurocentra a zverejňovaním záznamov pacienta vrátane snímok z magnetickej rezonancie. Napokon bol pacient prevezený na neurochirurgickú kliniku, operovaný prof. Šteňom a prevezený do pooperačnej starostlivosti odborníkov v NÚDCH.

Ministerka kritizovala prezentovanie MR snímkov mozgu pacienta na tlačovej konferencii na pôde neurochirurgickej kliniky. „Považujem to za hrubé porušenie lekárskej etiky,“ povedala A. Kalavská. Hlavného odborníka pre neurochirurgiu J. Šteňa odvolala „pre nezvládnutie tejto situácie“.

„Rozhodnutie pani ministerky beriem na vedomie. Za všetkými svojimi vyjadreniami v medializovanej kauze si plne stojím. Žiadne etické princípy som neporušil,“ vyhlásil prof. Šteňo.

Nový hlavný odborník

MUDr. Kamil Koleják, PhD., MSc., je prednostom neurochirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice Nitra. Po skončení štúdia medicíny na Lekárskej fakulte Karlovej univerzity v Prahe v roku 1993 pracoval 17 rokov na neurochirurgii v nemocnici v Nových Zámkoch. V roku 2009 nastúpil do FN Nitra na pozíciu primára, neskôr prednostu Neurochirurgickej kliniky UKF v Nitre, kde vybudoval pracovisko s kompletným technickým vybavením pre náročné operácie cievnych a nádorových ochorení mozgu. Je členom Spine Society of Europe, European Association of Neurosurgical Societies a vedeckým sekretárom Slovenskej neurochirurgickej spoločnosti.

Ako informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, ministerka sa s novým hlavným odborníkom dohodli, že do 100 dní vypracuje audit neurochirugie, koncepciu neurochirurgie na Slovensku a zriadi kolégium odborníkov.

„Ministerka zdravotníctva si neželá, aby sa či už v neurochirurgii alebo v iných odbornostiach, zdravotný stav pacienta preberal cez médiá. Ak niekto z odbornej spoločnosti neurochirurgov má pocit alebo potrebu rozoberať po odbornej stránke zdravotný stav pacienta, na tento účel sa zriadi spomínané kolégium odborníkov, kde tieto témy môžu byť na odbornej úrovni prediskutované a netraumatizovať a nezneisťovať tak spoločnosť verejnými vyhláseniami,“ uviedla Z. Eliášová

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
08. apríl 2024 01:17