StoryEditor

​Neurochirurgická spoločnosť žiada lekárov, aby sa vzdali polarizujúcich mediálnych vystúpení

24.10.2019, 00:00
Avizuje opatrenia, aby v budúcnosti nedochádzalo k porušeniu odborných, etických a morálnych noriem.

Po medializácii prípadu maloletého pacienta s nádorom na mozgu, ktorá bola sprevádzaná verejnou prezentáciou jeho predoperačných a pooperačných snímok a spochybňovaním operačnej liečby, prišli po odvolaní prof. MUDr. Juraja Šteňa, DrSc., z funkcie hlavného odborníka pre neurochirurgiu aj ďalšie personálne zmeny. Riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková odvolala z funkcie prednostu neurochirurgickej kliniky doc. MUDr. Andreja Šteňa s odôvodnením, že na neurochirurgickej klinike pod jeho vedením nemôže garantovať plnohodnotné zabezpečenie zdravotnej starostlivosti.

Ministerka zdravotníctva vymenovala za hlavného odborníka pre neurochirurgiu MUDr. Kamila Kolejáka, PhD., MSc., prednostu neurochirurgickej kliniky FN Nitra a vedeckého sekretára Slovenskej neurochirurgickej spoločnosti. Ministerka sa s novým hlavným odborníkom dohodla, že do 100 dní vypracuje audit neurochirurgie, koncepciu neurochirurgie na Slovensku a zriadi kolégium odborníkov.

„Ministerka zdravotníctva si neželá, aby sa či už v neurochirurgii alebo v iných odbornostiach zdravotný stav pacienta preberal cez médiá. Ak niekto z odbornej spoločnosti neurochirurgov má pocit alebo potrebu rozoberať z odbornej stránky zdravotný stav pacienta, na tento účel sa zriadi spomínané kolégium odborníkov, kde tieto témy môžu byť na odbornej úrovni prediskutované a netraumatizovať a nezneisťovať tak spoločnosť verejnými vyhláseniami,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Svoju funkciu ponúkol riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Ladislav Kužela aj neurochirurgovia z detského neurocentra, kde bol spomínaný pacient prvýkrát operovaný. Ministerka požiadala L. Kuželu, aby nemocnicu viedol aj naďalej, v neurocentre ostávajú pracovať aj lekári, ktorí po medializácii zvažovali svoj odchod.

Medzitým bol pacient zoperovaný na neurochirurgickej klinike tímom pod vedením prof. J. Šteňa. „Priebeh vzhľadom na okolnosti bol uspokojivý a pacient bol prevezený do NÚDCH a k ďalšiemu sa budeme vyjadrovať až po stabilizácii zdravotného stavu,“ povedal krátko po operácii.

Hovorkyňa UNB Eva Kliská po odvolaní A. Šteňa informovala, že lekári, sestry a ostatný pracovný personál neurochirurgickej kliniky UNB na Kramároch garantovali plnohodnotné zabezpečenie zdravotnej starostlivosti a riadnu prevádzku kliniky.

Informačné embargo

Situáciou sa zaoberala aj Slovenská neurochirurgická spoločnosť. Jej výbor 15. októbra 2019 požiadal všetkých svojich členov – neurochirurgov, aby sa vzdali akýchkoľvek mediálnych vystúpení, ktoré by mohli viesť k ďalšej eskalácii napätia, polarizácii odbornej spoločnosti a ďalšej morálnej a odbornej devastácii odboru neurochirurgie v očiach verejnosti. „Žiadame všetkých členov neurochirurgickej spoločnosti, aby v prípade podozrenia na nesprávny postup liečby tieto informácie riešili v odbornej diskusii len na pôde odbornej spoločnosti, v záujme zachovanie vysokokvalitnej zdravotnej starostlivosti v prospech pacienta,“ vyzval kolegov. Odborná spoločnosť prijme opatrenia, aby v budúcnosti nedochádzalo k porušeniu odborných, etických a morálnych noriem. Za toto vyhlásenie hlasovalo 8 z 9 členov výboru.

Napriek tomuto stanovisku nasledovali ďalšie mediálne prezentácie spojené aj so spochybňovaním odbornosti iných lekárov.

Odvolaný prednosta doc. MUDr. A. Šteňo v médiách označil svoje odvolanie bez udania dôvodu za „čistky“ a pripustil, že sa bude brániť súdnou cestou. „Zrejme som svojou aktivitou niekomu stúpil na otlak,“ povedal. Opakovane komentoval postup detského neurocentra pri liečbe spomínaného pacienta. A. Šteňo na otázku, či sa prihlási do výberového konania na miesto prednostu neurochirurgickej kliniky, odpovedal, že to zváži.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
01. máj 2024 23:45