StoryEditor

Slovensko štartuje tretí skríning s metódou, ktorú chcú Česi zmeniť

20.11.2019, 23:00
Skríning karcinómu krčka maternice je postavený na štandardnej cytológii, ktorá je podstatne lacnejšia ako HPV testovanie.

Na Slovensku sa každý rok diagnostikuje 600 nových prípadov karcinómu krčka maternice, ročne na túto diagnózu umrie asi 200 žien. Ide pritom o preventabilné ochorenie. Ministerstvo zdravotníctva v rámci prebiehajúceho Roka prevencie spustilo po skríningu kolorektálneho karcinómu a karcinómu prsníka aj skríning rakoviny krčka maternice. Cieľovou skupinou sú ženy vo veku 23 – 64 rokov, ktoré budú zdravotné poisťovne od novembra pozývať na gynekologickú prehliadku. Skríning je plne hradený zdravotnými poisťovňami.

Skríning rakoviny krčka maternice považuje ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská za veľmi dôležitý. „Onkologické ochorenie treba podchytiť čo najskôr, len tak môžeme zvýšiť úspešnosť liečby a šancu na uzdravenie,“ povedala.

Prednosta Kliniky gynekologickej onkológie SZU a Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave MUDr. Ladislav Masák, CSc., pripomenul, že zavedeniu skríningu predchádzalo dlhoročné úsilie. „Ja ako onkogynekológ, ktorý každý deň pracuje s pacientkami s gynekologickým karcinómom, som bol vždy veľmi frustrovaný, keď som sa stretol s mladou ženou s karcinómom krčka maternice, lebo som si uvedomoval, že ochorenie u nej nemuselo dospieť až do invazívneho karcinómu,“ povedal.

Najvýznamnejšou príčinou ochorenia je pretrvávajúca infekcia ľudským papilomavírusom (HPV). „Približne 50 % prípadov rakoviny krčka maternice je diagnostikovaných v druhom až štvrtom štádiu. Na druhej strane ide o preventabilné ochorenie, ktoré sa vyvíja roky,“ uviedol MUDr. Oliver Sadovský z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Dlhodobý proces

Podľa jeho slov sa Slovensko vo výskyte a v úmrtnosti na cervikálny karcinóm pohybuje nad európskym priemerom. Krajinám s dlhoročným funkčným skríningom sa darí znižovať incidenciu aj mortalitu. „Celý skríningový proces bude prebiehať veľmi jednoducho prostredníctvom zadávania kódov výkonov a kódov diagnóz poskytovateľmi zdravotným poisťovniam. Ani jeden gynekológ, patológ nebudú musieť posielať žiadne hlásenia. Administratívne to je vyriešené tak, aby to bolo čo najjednoduchšie,“ uistil MUDr. Sadovský. Proces sa skladá z medicínskej a organizačno-vyhodnocovacej časti, ktorú bude mať na starosti Národný onkologický inštitút ako správca skríningu. Bude registrovať údaje zo skríningu, vyhodnocovať ich a navrhovať opatrenia na prípadné úpravy skríningového procesu.

Skríningovou metódou je štandardná cytológia, ster sa odošle na analýzu do certifikovaných laboratórií. V prípade nejasných nálezov sú určené pracoviská, ktoré tento nález doriešia. Prvé dva cytologické odbery sa robia v ročnom intervale, ak budú negatívne, v skríningu sa bude pokračovať v trojročnom intervale. Pri troch posledných negatívnych cytologických vyšetreniach sa skríning vo veku 64 rokov ukončí.

„Interval odráža citlivosť cytológie a biologické správanie a vývoj karcinómu cervixu. Zvolili sme interval tak, aby bol čo najsenzitívnejší pri zachytávaní predrakovinových stavov. Vo svete existuje niekoľko možností, tento bol šitý na mieru pre slovenské pomery. Je to racionálne vybraný skríningový interval,“ zdôraznil O. Sadovský. Skríning bude podľa jeho slov úspešný vtedy, ak bude vysoká účasť žien na vyšetreniach a zabezpečí sa dlhodobá udržateľnosť programu.

Česko zvažuje zmenu metódy

Pre rozbiehajúci sa skríning cervikálneho karcinómu je zákon ako skríningová metóda určená štandardná cytológia. Odborníci v ČR aktuálne diskutujú o zmene skríningovej metódy. Od roku 2017 prebieha v rámci štúdie Libuša porovnávanie senzitivity HPV testovania a cytológie. Prvé výsledky po dvoch rokoch trvania štúdie ukázali výrazne vyššiu senzitivitu testu založeného na detekcii DNA HPV, rozdiel v záchyte predkanceróznych zmien bol štyrikrát vyšší ako pri cytológii. Návrh na zaradenie HPV DNA testu do skríningu cervikálneho karcinómu už schválil výbor onkologickej sekcie Českej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti, no vetoval ho výbor sekcie pre cervikálnu kolposkopiu a patológiu.

MUDr. Sadovský zdôrazňuje, že cytológia je najrozšírenejšou metódou vo svete. „Iba v dvoch európskych krajinách je skríning rakoviny krčka maternice postavený na HPV testovaní. Z krajín, kde spustili pilotné programy HPV testovania, ešte nemáme také výsledky, aby sme v tejto úvodnej fáze preberali niečo, o čom teraz ešte nie sme presvedčení. Ak sa vo svete prejaví pozitívny efekt HPV detekcie, tak pokiaľ bude tento program u nás udržateľný, určite prejdeme na HPV detekciu ako skríningovú metódu. Druhá podstatná vec je, že skríningová metóda by mala byť senzitívna a lacná. Skríningová metóda cytológie je podstatne lacnejšia ako test na HPV,“ hovorí O. Sadovský.

Štátny tajomník MZ a onkológ prof. MUDr. Stanislav Špánik, CSc., v tejto súvislosti povedal, že podstatné je zaviesť skríning. „Keď ho rozbehneme, môžeme ho modifikovať tak, ako sa budú vo svete štandardizovať nové postupy,“ dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 18:07