StoryEditor

Ministerka neplánuje zaviesť sankcie za nedodržiavanie etického kódexu

20.11.2019, 23:00
Slovenská lekárska komora tvrdí, že nemôže posudzovať etické pravidlá správania všetkých lekárov, len svojich členov.

V poslednom období pribúda situácií, keď niektorí lekári verejne kritizujú prácu alebo vyjadrenia iných lekárov. Ostré slová v médiách zazneli z úst neurochirurgov v súvislosti s operáciou maloletého pacienta s nádorom na mozgu a v ostatných dňoch sa k nim pridali ďalší lekári v súvislosti s názormi na dopplerovské vyšetrenie v prvom trimestri tehotenstva, ktoré majú podľa návrhu poslankýň SNS vykonávať lekári pred interrupciou spolu s povinným sonografickým vyšetrením.

Kritické vyjadrenia lekárov v mediách aj na sociálnych sieťach na adresu svojich kolegov opäť otvorili diskusiu o lekárskej etike. Vzťahy medzi zdravotníckymi pracovníkmi totiž upravuje aj Etický kódex, ktorý je súčasťou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. „Základom vzťahov medzi zdravotníckymi pracovníkmi je vzájomné uznávanie jednotlivých zdravotníckych profesií, čestné, slušné a spoločensky korektné správanie spolu s kritickou náročnosťou, rešpektovaním kompetencií a priznaním práva na odlišný názor,“ uvádza sa v kódexe.

Bez zmien

Právnik a súdny lekár doc. JUDr. MUDr. Peter Kováč, PhD., v rozhovore pre Zdravotnícke noviny uviedol, že porušenie etického kódexu je porušením zákona, ale v praxi o tom nemá kto rozhodnúť. „Je to povinnosť, ktorá sa nedá vynútiť, resp. počin, pri ktorom neexistuje žiadna možnosť udeliť sankciu,“ povedal P. Kováč. Povinnosť dodržiavať etický kódex sa podľa neho viaže nielen na členstvo v príslušnej komore, ale na samotný status zdravotníckeho pracovníka.
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská neplánuje meniť zákon či zavádzať sankcie za nedodržiavanie etického kódexu. Cestu vidí skôr v prednáškach pre zdravotníkov a v príkladoch dobrej praxe. „V rámci toho, že sme skladali Hippokratovu prísahu, že lekári sú vysoko inteligentní a vzdelaní ľudia, sami od seba by mali byť vysoko etickí, lebo sa starajú o zdravie pacientov a pacient dáva svoje zdravie do ich rúk. Traumatizovať pacienta ešte tým, že my ako lekári sa nevieme dohodnúť a správať sa, myslím si, že je dosť zlé,“ zdôraznila A. Kalavská.

Etiku lekárov má podľa slov ministerky posudzovať Slovenská lekárska komora. Tá nedávno pre ZdN zdôraznila, že má zákonnú kompetenciu posudzovať etické pravidlá správania lekárov, avšak výlučne svojich členov, teda nie všetkých lekárov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

K mediálnym výstupom gynekológov na adresu svojich kolegov v súvislosti s rizikami dopplerovského vyšetrenia plodu pred interrupciou sa vyjadrila aj Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť (SPGS), ktorá združuje viac ako tisíc slovenských odborníkov z oblasti gynekológie a pôrodníctva „SGPS je prísne odborná organizácia. Preto nám neprislúcha vyjadrovať sa k rôznym vystúpeniam a komentárom laikov či tzv. odborníkov, nesúvisiacim s odbornými problémami. Podľa môjho osobného názoru však v časoch demokracie a slobody slova nemožno takéto vystúpenia nikomu zakazovať. O ich relevantnosti si musí urobiť každý svoj vlastný názor v závislosti od ich obsahu a tiež podľa toho, kto a akou formou ich prezentuje, prípadne v akom čase a s akým cieľom,“ uviedol prezident spoločnosti doc. MUDr. Martin Redecha, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 09:41