StoryEditor

Je krížové vlastníctvo problém?

12.12.2019, 23:00
Do parlamentu bol predložený návrh zákona, ktorým by sa malo zakázať krížové vlastníctvo v zdravotníctve

Argumentom podania návrhu politickej strany Spolu je zasiahnuť proti silnej pozícii finančnej skupiny Penta v zdravotníctve, rovnako ako proti silnej pozícii oligarchických skupín. Preto navrhujú zákaz krížového vlastníctva.

V priloženej dôvodovej správe podaného návrhu sa napríklad uvádza, že efektívnym spojením dvoch subjektov, z ktorého jeden subjekt poukazuje finančné prostriedky a druhý subjekt finančné prostriedky využíva, je vylúčená akákoľvek možnosť kontroly účelnosti využitia daných prostriedkov z dôvodu výrazného konfliktu záujmov. Obdobná situácia podľa predkladateľov návrhu nastáva pri súčasnej kontrole poskytovateľa zdravotnej starostlivosti inej ako lekárenskej starostlivosti a poskytovateľa lekárenskej starostlivosti.

V takýchto prípadoch je vysoké riziko konfliktu záujmov, keďže nedostatočná kontrola vzhľadom na výrazný konflikt záujmov môže poskytovateľa zdravotnej starostlivosti viesť napríklad k predpisovaniu liekov, ktoré pre pacienta nie sú potrebné, čím dôjde k vytváraniu umelej spotreby liekov, čo odčerpáva prostriedky z verejného zdravotného poistenia. Rovnaká situácia môže nastať aj pri vykazovaní výkonov poskytovateľa zdravotnej starostlivosti zdravotnej poisťovni.

„Daný účel a zmysel zákona zákazu krížového vlastníctva pokladáme za správny a objektívne potrebný, na jeho prijatie by však mali existovať silné dôkazy a negatívny účinok takejto ,neželanej‘ majetkovej štruktúry aj preukázaný a vyčíslený pre argument verejného záujmu,“ zhodnotila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).

Podľa odborníka na zdravotníctvo Oskara Dvořáka (Spolu) je problémom, že krížové vlastníctvo v zdravotníctve deformuje súťaž. „Ak sú poisťovňa a poskytovateľ prepojení, kto garantuje kvalitu a poctivosť revíznych činností? Naozaj niekto verí, že existuje šanca, že by nemocnica alebo poliklinika Penty nedostala zmluvu od Dôvery? Naozaj sú podmienky, za ktorých súťažia obyčajný lekár a ambulancia Penty, rovnaké? Medzi poisťovňou a poskytovateľom vzniká priamy konflikt záujmov, preto nemožno hovoriť o skutočnej súťaži,“ hovorí O. Dvořák. Ako ďalší problém uviedol, že ak súkromný majiteľ vlastní lekárne, poskytovateľov aj poisťovňu, ponúka to n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 00:06