StoryEditor

Koronavírus už aj v Európe

23.01.2020, 23:00
Prvé dva prípady hlási Francúzsko

Francúzsko zaznamenalo dva prípady nákazy novým čínskym koronavírusom. Ide o vôbec prvých pacientov v Európe. S odkazom na francúzske ministerstvo zdravotníctva informujú o prípadoch agentúry, vrátane ČT24. Podľa ministerstva zdravotníctva, ktoré informáciu potvrdilo, sa zrejme budú objavovať aj ďalšie prípady. V Číne už koronavírusu podľahlo 26 ľudí, skoro deväťsto ľudí je chorých.

Čína sa snaží zabrániť šíreniu vírusu uzatváraním miest vrátane Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy. Doteraz nie príliš zmapované ochorenie postihnutým osobám spôsobuje horúčky, kašeľ a problémy s dýchaním. Jeho pôvod zatiaľ nie je objasnený, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa ale koronavírus zrejme na človeka preniesol z nakazených zvierat.

Liek zatiaľ nie je, už na ňom ale pracujú americkí biochemici.

Niekoľko prípadov ochorenia sa už skôr objavilo mimo Číny. Dvoch nakazených pacientov potvrdilo Japonsko, ďalšie prípady hlásila Južná Kórea, Thajsko, Vietnam, Spojené štáty Americke a aj Saudská Arábia.

WHO zatiaľ nevyhlásila globálny stav núdze. "Ešte sme nedospeli do situácie, kedy by bolo nutné vyhlásiť medzinárodný zdravotný stav núdze. Ale pozor, neznamená to, že by nešlo o mimoriadny stav. V Číne stav núdze je a situácia je vážna," reagoval hovorca WHO Christian Lindmeier.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 01:55