StoryEditor

Prvý prípad šírenia nového vírusu z človeka na človeka

30.01.2020, 23:00
Manželka nakazila koronavírusom svojho muža

Zdravotnícke úrady v USA oznámili prvý prípad šírenia nového koronavírusu z človeka na človeka v krajine. Ide o muža, ktorého nakazila manželka.

Žena nedávno vycestovala do čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy. Muž však v Číne nebol. Žena sa z Číny vrátila 13. januára a vírus jej diagnostikovali minulý týždeň. V Spojených štátoch zaznamenali celkovo šesť prípadov nákazy novým koronavírusom.
Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb oznámilo, že zdravotnícky personál a ďalších ľudí, ktorí prišli s nakazeným mužom do kontaktu, sledujú v súvislosti s výskytom príznakov.


Včera do Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina prišli dvaja muži s podozrením infekcie koronavírusu, tí prišli na urgentný príjem, pričom mali cestovateľskú anamnézu – prišli z oblastí, kde sa vyskytol vírus. Ide však len o podozrenie. Obaja pacienti boli prevezení do Univerzitnej nemocnice Martin.

Podľa aktuálnych údajov z gisanddata epidémii podľahlo 213 ľudí a počet nakazených je takmer 9 800. Koronavírus sa objavil už v 23 krajinách sveta. V Európe je potvrdených 12 prípadov koronavírusu. 5 prípadov hlási Francúzsko, 4 prípady Nemecko, 2 prípady Taliansko a jeden prípad hlási Fínsko.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 01:13