StoryEditor

Prvá obeť koronavírusu v Európe

14.02.2020, 23:00
Francúzsko oznámilo úmrtie čínskeho turistu

Francúzsko ohlásilo prvý prípad úmrtia na ochorenie spôsobené novým typom koronavírusu Covid-19. Ide o úmrtie osemdesiatročného čínskeho turistu, informovala o tom ministerka zdravotníctva Agnès Buzynová. Úmrtia na ochorenie spôsobené týmto vírusom boli doteraz hlásené hlavne z Číny a tri úmrtia boli konkrétne v Japonsku, Hongkongu a na Filipínach. Ministerka upozornila, že francúzsky prípad je prvý mimo Ázie, prvý v Európe.

Prípad

Čínsky turista podľa ministerky bol od 25. januára hospitalizovaný v nemocnici Bichat-Claude-Bernard v Paríži. Muž pochádzal z čínskej provincie Chu-pej, z ktorej sa nový typ koronavírusu začal šíriť.

Spolu s mužom, ktorý teraz zomrel, bola v prísnej izolácii aj jeho dcéra, u ktorej sa prítomnosť nového typu koronavírusu preukázala. Jej zdravotný stav už ale podľa A. Buzynovej nie je dôvodom na znepokojenie. Žena by vraj mohla nemocnicu čoskoro opustiť.

K dnešnému dňu (15.2.) je potvrdených 67 091 prípadov koronavírusu a 1 527 úmrtí. Najviac prípadov ochorenia je v Číne, kde sa nákaza objavila. Mimo pevninskú Čínu bolo zaznamenaných takmer 600 prípadov v 29 krajinách a teritóriách a tri úmrtia, konkrétne v Japonsku, Hongkongu a na Filipínach. V piatok prvý prípad oznámil aj Egypt.

Evakuácia

Vláda Spojených štátov amerických pripravuje evakuáciu amerických občanov, ktorí zostali v Japonsku na výletnej lodi Diamond Princess. Loď je držaná v karanténe v jokohamskom prístave, pretože sa na nej šíri nákaza koronavírusom. Pre približne 380 Američanov vyšle vláda špeciálne evakuačné lietadlo, ktorý do Japonska dorazí v nedeľu večer, potvrdila tamojšia americká ambasáda.

Japonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu informovalo, že pri dodatočných 217 testoch bolo potvrdených 67 ďalších prípadov nákazy. Celkovo tak už bola nákaza preukázaná u 285 cestujúcich a členov posádky.

V oznámení adresovanom cestujúcim a posádke, ktoré americké veľvyslanectvo v Tokiu zverejnilo na svojom webe, neuvádza, kedy sa má spiatočný let uskutočniť. Upresňuje ale, že evakuovaní Američania budú prepravení na leteckú základňu Travis v Kalifornii a časť potom ďalej na leteckú základňu Lackland v Texase.

Každý človek z Diamond Princess bude musieť podstúpiť lekársku kontrolu, skôr ako nastúpi do lietadla. Osoby vykazujúce symptómy ochorenia nebudú smieť evakuačný let využiť, uviedla ambasáda podľa agentúry AP. Po prílete do USA bude ešte ľudí čakať povinná karanténa v dĺžke 14 dní.

Čína

Počet obetí v pevninskej Číne stúpol v piatok o ďalších 143. Celkovo tak k 15.2. na ochorenie spôsobené koronavírusom v pevninskej Číne zomrelo 1527 osôb. Počet nakazených je už 67 091, pričom počet novo nakazených je nižší ako predchádzajúci deň.

Za epicentrum nákazy je považovaná centrálna čínska provincia Chu-pej. Tu v piatok podľa miestnej zdravotníckej komisie zomrelo na ochorenie Covid-19 ďalších 139 osôb. Počet nakazených sa zvýšil o 2 420 na 54 406.

Počet novo nakazených sa výrazne znížil v porovnaní s predchádzajúcim dňom, kedy bolo v pevninskej Číne nahlásených vyše 5-tisíc nových prípadov a v provincii Chu-pej cez 4 800.

Oznámený počet chorých prudko vzrástol vo štvrtok, kedy začala provinčná zdravotnícka komisia do štatistík zahŕňať prípady, ktoré boli diagnostikované novými klinickými metódami. Úrady novú metodiku zdôvodnili tým, že to klinicky diagnostikovaným pacientom umožní prístup ku včasnej liečbe.

Čínski predstavitelia varovali, že Covid-19 sa môže ďalej šíriť, pretože sa budú ľudia vracať do práce po predĺžených novoročných sviatkoch. Krajina už zaviedla niektoré bezprecedentné opatrenia v snahe zamedziť ďalšiemu šíreniu vírusu. Mestá v provincii Chu-pej, ktoré majú spolu viac ako šesťdesiat miliónov obyvateľov, boli prakticky uzavreté a všetky verejné činnosti zastavené. Ľudia, ktorí sa vracajú po voľne do Pekingu, musia zostať štrnásť dní v izolácii doma alebo v daných miestach pod zdravotníckym dohľadom.

Kvôli vysokému počtu prípadov provincia Chu-pej postavila provizórnu nemocnicu a poskytla pre ubytovanie pacientov niektoré verejné budovy. Cieľom bolo zabezpečiť, aby žiadny pacient nezostal bez liečby. Viac ako polovica potvrdených prípadov je podľa šéfa miestnej zdravotníckej komisie Wanga Che-šenga teraz liečená tradičnou čínskou medicínou.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 12:46