StoryEditor

Voľby 2020 - platový automat

14.02.2020, 23:00
V rámci predvolebnej kampane sme oslovili relevantné politické strany, ktoré majú vypracovaný program v oblasti zdravotníctva. V piatej časti sme sa pýtali, či zachovajú platový automat. Prinášame odpovede tých lídrov, ktorí do našej uzávierky poslali odpovede.

Plánujete ponechať platový automat?


MUDr. Marek Krajčí, OĽaNO

V nemocniciach ponecháme súčasný model valorizácie miezd zdravotníckych pracovníkov a v štátnych nemocniciach zavedieme k tomu aj motivačný zásluhový systém príplatkov na základe jasne merateľných kvalitatívnych ukazovateľov, spokojnosti pacientov a úrovne vzdelávania neatestovaného personálu. Zavedieme zvyšovanie tarifných platov zdravotných sestier a lekárov aj na základe dosiahnutého vzdelania a odpracovaných rokov.

MUDr. Andrea Letanovská, Za ľudí

Áno, je to aspoň minimálna garancia pre zdravotníkov. A navyše chceme priniesť motivačné odmeňovanie na základe kvality.


Martin Barto, SAS

Áno, zachováme ho. Jedinú zmenu, ktorú chceme urobiť, je zachovanie celkových objemov rastu miezd, no zvýšenie odmien jednotlivým lekárom v rámci daného balíka bude na priamom nadriadenom lekára. Tým chceme zaviesť zásluhovosť ako významný prvok odmeňovania pri zachovaní ocenenia spoločenského významu práce lekárov. Samozrejme, nikomu sa jeho základná mzda nezníži.


Oskar Dvořák, PS/Spolu

Áno, zároveň však budeme hľadať spôsoby, ako do neho priniesť motivačné prvky, aby boli viac odmeňovaní tí najsnaživejší a najkvalitnejší zdravotníci.


MUDr. Ján Hencel, KDH

Najzávažnejší problém slovenského zdravotníctva je podľa nášho názoru stabilizácia zdravotníckych pracovníkov. Nemáme záujem zmeniť legislatívu, ktorá zabezpečuje zákonom stanovené zvyšovanie miezd lekárom. Uvažujeme však o jej rozvinutí v spolupráci s dotknutými subjektmi, teda nemocnicami, zdravotnými poisťovňami, ale aj odborovými a stavovskými organizáciami. Pretrvávajúcim problémom v niektorých oblastiach, resp. odbornostiach sa pri tejto problematike budeme venovať samostatne.


MUDr. Štefan Zelník, PhD.

V súčasnosti je platový automat pre stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov v systéme dôležitý. V budúcnosti ho bude potrebné doplniť o výkonovú zložku. Čo je však podstatné, mzdové nároky musia byť kryté zdrojmi.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 14:50