StoryEditor

Prvých chorých hlási Rakúsko, Švajčiarsko, Chorvátsko a Rumunsko

24.02.2020, 23:00
V innsbruckej nemocnici teraz zriadia špeciálnu ambulanciu, ktorá bude prijímať ľudí podozrivých z nakazenia koronavírusom

Rakúsko eviduje prvé dva prípady koronavírusu. U dvojice Talianov žijúcich v Innsbrucku infekciu potvrdili testy. Prvého chorého hlási aj Chorvátsko, nákazu novým typom koronavírusu registrujú aj úrady v španielskom Katalánsku, vo Švajčiarsku a v Rumunsku.

Nové prípady

24-ročného muža a ženu hospitalizovali v Innsbrucku v pondelok (24.2.). Obaja mali miernu horúčku. Podľa riaditeľa innsbruckej univerzitnej nemocnice Güntera Weissa ale už teraz teplotu nemajú. Taliansky pár podľa riaditeľa pochádza z okolia Bergama, ktoré leží v regióne Lombardia. Žena podľa neho žije a pracuje v Innsbrucku, muž prišiel na návštevu. Obaja prišli do Rakúska v piatok z Talianska.

V innsbruckej nemocnici teraz zriadia špeciálnu ambulanciu, ktorá bude prijímať ľudí podozrivých z nakazenia koronavírusom. Podľa rakúskeho ministra zdravotníctva Rudolfa Anschobera sa teraz úrady snažia nájsť všetkých, s ktorými bola talianska dvojica v kontakte. Ako zdôraznil, Rakúsko je na túto situáciu dobre pripravené.

Podozrenie na koronavírus teraz preverujú aj v Linzi. 55-ročný muž vykazoval symptómy choroby COVID-19 po návrate zo zájazdu do Benátok. Ostatní účastníci zájazdu majú zostať až do vyhodnotenia testov doma.

Prvého nakazeného novým typom koronavírusu v utorok (25.2.) oznámilo aj Chorvátsko. Ide o mladíka, ktorý sa od 19. do 21. februára zdržiaval v talianskom Miláne. Podľa serveru 24sata informoval, že mladík sa išiel pozrieť na futbalový zápas na štadióne San Siro.

"Je v izolácii a momentálne sa mu darí dobre," oznámil chorvátsky premiér Andrej Plenković s tým, že mladík vykazuje iba mierne príznaky ochorenia.

Úrady teraz zisťujú, s kým prišiel nakazený po návrate z Talianska do kontaktu. Podľa portálu Večernji.hr sa muž štyri dni zdržiaval v Záhrebe bez toho, aby vedel, že sa nakazil. V piatok (21.2.) bol ešte v práci a v pondelok sa sám dostavil k epidemiológovi kvôli symptómom a vzhľadom k tomu, že bol v Taliansku.

Podľa portálu sa aktuálne v Klinickom centre v Rijeke nachádza deväť robotníkov, ktorí pracovali v Taliansku v továrni, v ktorej bolo koronavírusom infikovaných dvadsať ľudí.

Švajčiarksko i Rumunsko

Španielsko, ktoré doteraz registrovalo troch nakazených na Kanárskych ostrovoch a na Malorke, a to z radov zahraničných turistov, hlási prvý prípad v Katalánsku.

Prvého chorého ohlásilo v utorok (25.2.) tiež Švajčiarsko. Infekcia sa potvrdila u 70-ročného muža, ktorý sa pravdepodobne nakazil v polovici mesiaca v talianskom Miláne.

Prvý prípad v podvečer potvrdilo aj Rumunsko. Nakazený sa pred 3 týždňami vrátil z Talianska. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu televíziu.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 16:15