StoryEditor

Koronavírus hlásia viaceré európske krajiny

26.02.2020, 23:00
V rámci Európy je najhoršia situácia v Taliansku

Nový koronavírus sa šíri naďalej Európou. V Nemecku ochorela žena, ktorá pracuje ako vychovávateľka v škôlke. Rodičom a ich deťom z tohto zariadenia úrady nariadili, aby zostali doma. Minister zdravotníctva v Nemecku ohlásil, že krajina je na prahu epidémie. Prvé prípady nákazy hlási Grécko, Severné Macedónsko, Nórsko, Rumunsko, Estónsko i Dánsko. Vo Francúzsku ochoreniu podľahol druhý človek.

Prípady

Podľa gréckeho ministerstva zdravotníctva grécku pacientku sleduje odborný tím v Solúne. Grécke úrady teraz zisťujú, s kým prišla žena v poslednej dobe do kontaktu, a týmto osobám potom nariadi izoláciu. Vláda v utorok večer (25.2.) vydala ochranné opatrenia pre prípad, že by sa v krajine nákaza objavila. V nich napríklad určila 13 nemocníc v krajine, kde bude o pacientov s koronavírusom postarané.

O ďalších dvoch prípadoch informovali chorvátske úrady. Minister zdravotníctva Vili Beroš oznámil, že vírus sa objavil aj u brata mladíka, ktorý sa v utorok (25.2.) stal prvým potvrdeným chorým. Ďalším nakazeným je muž, ktorý pracoval v talianskom meste Parma.

Prvý prípad hlási Severné Macedónsko. Žena pricestovala do krajiny z Talianska. Minister zdravotníctva Venko Filipče informoval, že v karanténe je teraz ona i ďalší pasažieri, ktorí so ženou cestovali.

Prvé prípady nákazy koronavírusom na svojom území oznámili aj Nórsko, Estónsko, Dánsko a Rumunsko. Nórsky pacient, ktorému sa darí dobre, sa vrátil z Číny a teraz je v domácej karanténe.

V Rumunsku ide o muža, ktorý bol v priamom kontakte s talianskym občanom, ktorý bol začiatkom mesiaca v Rumunsku. Minister zdravotníctva Victor Costache informoval, že je v dobrom zdravotnom stave a previezli ho do nemocnice v Bukurešti.

V rámci Európy je najhoršia situácia v Taliansku. K dnešnému dňu (27.2.) sa nakazilo 453 ľudí a úrady v stredu (26.2.) potvrdili dvanástu obeť. Vo všetkých smrteľných prípadoch išlo o starších pacientov, ktorí trpeli aj ďalšími závažnými zdravotnými problémami.

Podľa šéfa civilnej ochrany Angela Borelliho vykonali talianske zdravotné úrady desaťtisíc testov, len 4 % z nich vyšli pozitívne. U dvoch tretín chorých má podľa neho ochorenie tak mierny priebeh, že stačí domáce liečenie.

Vo viac ako desiatke miest regiónu pokračuje karanténa.

Nové prípady hlási aj Nemecko. Nakazená je aj manželka muža, u ktorého bola infekcia potvrdená v utorok (25.2.). Dvojica má dve deti a žena pracuje v škôlke. Ďalších dvoch nakazených hlási aj spolková krajina Bádensko-Württembersko. Spolková krajina Porýnie-Falcko oznámila prvý prípad nákazy. Infikovaným je vojak, ktorý bol v kontakte s nakazeným zo Severného Porýnia.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn vyhlásil, že krajina sa ocitla na prahu epidémie koronavírusu. Preto vyzval nemocnice a zdravotnícky personál, aby pripravili a preverili svoje pandemickej plány.

Doteraz bolo v Nemecku potvrdených 27 prípadov ochorenia, ktorú koronavírus spôsobuje. Väčšina infikovaných sa už uzdravila a nemocnice opustila.

Francúzsko v stredu potvrdilo druhé úmrtie kvôli novému typu koronavírusu. Ide o prvého Francúza. Celkovo sa v krajine potvrdilo 18 prípadov infekcie. Štyria nakazení zostávajú v nemocniciach. Dvanásť ľudí sa už uzdravilo.

Rakúsko má od utorka prvé dva potvrdené prípady nákazy novým typom koronavírusu. Dva nakazení Taliani sú hospitalizovaní v Innsbrucku. Podľa lekárov už nemajú horúčku. Dvanásť ľudí, s ktorými prišli do kontaktu, je v karanténe.

WHO

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a európske úrady sa zatiaľ zhodujú, že šírenie nového typu koronavírusu v Európe zatiaľ nie je tak obrovský problém.

Európske úrady plánujú pre cestovateľov zverejniť informácie ohľadom vírusu. Zdôrazňujú potrebu jednotného plánu. "Všetky členské štáty nás musia informovať o svojich prípravných plánoch," uviedla eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová. "V rámci EÚ by sme sa mali vyhnúť rozdielnym prístupom," dodala.

Hoci je nárast prípadov v Taliansku, Iráne a Južnej Kórei znepokojujúci, vírus stále nedosiahol úroveň pandémie a je možné zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu, reagoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Nazývať (šírenie ochorenia) bez rozmyslu pandémiou ničomu neprospieva, ale predstavuje to zásadné riziko zbytočného a ničím neopodstatneného strachu a paralyzovania systémov. Môže to tiež budiť dojem, že sa nám nedarí šírenie vírusu zastaviť, čo nie je pravda," zdôraznil T. A. Ghebreyesus.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 00:09