StoryEditor

Laboratóriá sa pripravujú na vyšetrovanie vzoriek na koronavírus

12.03.2020, 23:00
Podľa včerajších vyhlásení bude testy vykonávať aj Slovenská akadémia vied, aj súkromná spoločnosť.

Vedci zo Slovenskej akadémie vied sa v týchto chvíľach intenzívne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2. Virologický ústav Biomedical Research Center of the Slovak Academy of Sciences sa ponúkol, že v tejto mimoriadnej situácii presmeruje časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktorú rutinne využíva vo výskume, pre potreby navýšenia testovacej kapacity na Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Informovala Slovenská akadémia vied na sociálnej sieti.

Súkromné laboratóriá Medirex oznámili, že budú od pondelka 16. marca 2020 testovať vzorky na prítomnosť nového koronavírusu. Lekári z celého Slovenska tak môžu posielať zatiaľ v samoplatcovskom režime vzorky svojich pacientov aj do laboratórií Medirex.

Cieľom je podľa spoločnosti realizovať maximálny počet preventívnych vyšetrení u ľudí, u ktorých sa doposiaľ neprejavili príznaky ochorenia COVID-19, ale cítia sa byť ohrození, a zároveň tak napomôcť epidemiologickej situácii na Slovensku.

„Mobilizujeme všetky naše sily a aj sily našich nemeckých kolegov v záujme Slovenska v tomto zložitom období, aby sme zabezpečili čo najlepší záchyt tohto ochorenia.“ povedal Jozef Gavlas, riaditeľ laboratórií Medirex.

Ak to umožnia kompetentné orgány, laboratóriá majú veľký záujem zriadiť mobilné odberové centrá pre individuálnych záujemcov o preventívne vyšetrenia. Išlo by o tzv. mobilné odberové centrá vo vonkajšom prostredí. „Cieľom je vyjsť v ústrety čo najväčšiemu počtu záujemcov o testovanie. Takisto chceme zamedziť prípadnej a hlavne zbytočnej návšteve zdravotníckych zariadení, a tak zabrániť sústredeniu väčšieho počtu ľudí v týchto zariadeniach,“ vysvetlil J. Gavlas.

Ako informuje spoločnosť, laboratóriá majú záujem spolupracovať s veľkými nemocnicami so zámerom umiestnenia týchto odberových centier a zabezpečenia dostatočných odborných kapacít.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:23