StoryEditor

Českí lekári zamykajú čakárne svojich ambulancií

15.03.2020, 23:00
Združenie praktických lekárov ČR reaguje na nedostatok ochranných pracovných prostriedkov pre zdravotníkov mimoriadnymi opatreniami.

Združenie pripomína, že rúška, ktoré boli v priebehu víkendu a dnešného dňa distribuované praktickým lekárom v počte 2až 3 kusy na ambulanciu, sú nepostačujúce. Navyše lekárom dochádza dezinfekcia a rukavice.

Preto združenie odporúča redukciu ordinačných hodín a tiež redukciu personálu v ambulancii, aby obmedzené ochranné prostriedky vydržali čo najdlhšie. „Z epidemiologických dôvodov nie je možné pripustiť zbytočné miešania zdravej populácie s chorými v ordináciách. Preto zamknite čakárne svojich ambulancií a dovnútra púšťajte pacientov len po predchádzajúcom dohovore,“ vyzýva Združenie praktických lekárov ČR.

Odporúča tiež obmedziť zdravotnú starostlivosť len na pacientov s akútnymi problémami, zrušiť preventívne prehliadky, očkovania. „Pacientov s banalitami odmietajte. S okamžitou platnosťou prestaňte poskytovať pracovno-lekárske služby a ostatnú posudkovú činnosť (vodičské a zbrojné preukazy, výpisy z dokumentácie, iné posudky. Zastavte vyšetrenie pre potreby posudkovej služby (invalidné dôchodky, zdravotné postihnutie),“ vyzýva združenie.

Akonáhle sa ambulancii minú predpísané ochranné pomôcky, odporúča sa prechod do núdzového režimu so zatvorením ambulancie a poskytovaním len telefonických a elektronických konzultácií, zabezpečovania ereceptov a elektronických potvrdení o PN a OČR, a to všetko bez fyzického kontaktu s pacientom.

„Ak ste v dobrom zdravotnom stave, ponúknite svoje sily zdravotnému systému na zabezpečenie základnej starostlivosti o akútnych pacientov formou lekárskej pohotovostnej služby alebo urgentných príjmov. Možné je aj riešenie, že starostlivosti o pacientov bude zabezpečená len v niekoľkých vybraných ambulanciách v každom okrese, ktoré budú vybavené ochrannými pomôckami,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva jednoznačne podporuje a stotožňuje sa s prehlásením a odporučením výboru Združenia praktických lekárov ČR.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 17:01