StoryEditor

V domácej izolácii je 62 zamestnancov žilinskej nemocnice

02.04.2020, 00:00
Počas hospitalizácie na internom oddelení boli zamestnanci riadne chránení, keďže pacient už bol považovaný za podozrivého, preto momentálne nie je dôvod k uzavretiu oddelenia

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline (FNsP ZA) na sociálnej sieti informovala o prvom pacientovi s potvrdením ochorenia COVID-19 v nemocnici. Pacientovi, 67-ročnému mužovi z okresu Žilina, ktorého prijali v utorok 31. marca, bol v stredu 1. apríla na základe výsledku testu potvrdený koronavírus. Aktuálne neleží v žilinskej nemocnici, v stredu bol prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine.

"Táto informácia môže prirodzene vyvolať strach a mnoho otázok. Chceme zabrániť šíreniu nesprávnych a neúplných informácií, prosíme vás preto o nevyvolávanie paniky a najprv sa oboznámenie so zatiaľ dostupnými faktami uvedenými nižšie. Robíme všetky opatrenia preto, aby boli naši zamestnanci, pacienti a návštevníci chránení a v bezpečí aj naďalej," vysvetľuje nemocnica na sociálnej sieti. V domácej izolácii je preto momentálne 62 zamestnancov.

FNsP informovala o súhrnných informáciách o kontakte pacienta v žilinskej nemocnici:

do 22.3.2020 pacient hospitalizovaný (operácia) z iných zdravotných dôvodov, bez príznakov, bez cestovateľskej anamnézy, bez kontaktu s rizikovou alebo potvrdenou osobou (dotknutí zamestnanci sú v izolácii)
28.3.2020 kontakt, urgentný príjem, bez cestovateľskej anamnézy, bez kontaktu s rizikovou alebo potvrdenou osobou, bez teploty nad 38 C (dotknutí zamestnanci sú v izolácii)
31.3.2020 kontakt, realizovaný výter (dotknutí zamestnanci sú v izolácii)
31.3.2020 pacient hospitalizovaný na internom oddelení pri dodržaní karanténnych podmienok (dodržaná izolácia, ochranné prostriedky)
1.4.2020 u pacienta potvrdený pozitívny test COVID-19
1.4.2020 do domácej izolácie odoslaných 62 zamestnancov
1.4.2020 pacient prevezený do nemocnice v Martine
"Pacient bol u nás prijatý 31. 3. 2020, kedy mu bol v žilinskej nemocnici zrealizovaný výter. Hospitalizovaný bol do 1. 4. 2020 na internom oddelení v samostatnej izolovanej izbe a nebol v kontakte so žiadnym iným pacientom. Personál, ktorý sa o pacienta odo dňa príjmu na internom oddelení staral, bol vybavený osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami a k pacientovi pristupoval ako k osobe podozrivej z ochorenia v súlade s aktuálnym usmernením hlavného hygienika Slovenskej republiky," priblížila nemocnica.

"Počas hospitalizácie na internom oddelení boli zamestnanci riadne chránení, keďže pacient už bol považovaný za podozrivého, preto momentálne nie je dôvod k uzavretiu oddelenia. Pacienti a zamestnanci interného oddelenia sa nemusia obávať, boli dodržané karanténne opatrenia, v tomto prípade nedošlo k nechránenému kontaktu," ubezpečuje FNsP ZA.

Do domácej izolácie boli po pozitívnom výsledku testu pacienta v stredu 1. 4. 2020 odoslaní zamestnanci FNsP Žilina, ktorí s mužom prišli do kontaktu počas prvej hospitalizácie. V súlade s usmernením hlavného hygienika všetci z nich absolvovali ešte v daný deň test na COVID-19.

Podľa uverejnených informácií v domácej izolácii sú od stredy 1. 4. 2020 aj zamestnanci, ktorí prišli do kontaktu s pacientom dňa 28. 3. 2020, kedy bol muž privezený sanitkou na urgentný príjem bez pozitívnej cestovateľskej anamnézy, kontaktu s rizikovými osobami alebo osobami, ktorým bol koronavírus potvrdený, bez teploty nad 38 C. V súlade s usmernením hlavného hygienika test prebieha až na 6. deň od kontaktu s pacientom, výter zamestnancom z kontaktu dňa 28. 3. tak bude zrealizovaný v piatok 3. 4. 2020.

Izolovaní sú tiež zamestnanci z prvého kontaktu dňa 31. 3. 2020, ktorí absolvujú test na 6. deň, čiže 6. 4. 2020.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 09:40