StoryEditor

Lekárov v parlamente ubudlo

09.04.2020, 00:00
Z pôvodnej desiatky poslancov s titulom doktor medicíny uspela len polovica.

Po februárových voľbách zasadlo do parlamentných lavíc menej lekárov ako v predchádzajúcom volebnom období. V porovnaní s desiatimi zástupcami lekárskeho stavu, ktorí nastúpili do NR SR pred štyrmi rokmi, ich je v novom zákonodarnom zbore len sedem. Ôsmy zvolený lekár je totiž MUDr. Marek Krajčí, minister zdravotníctva, za ktorého nastúpil do parlamentu náhradník.

Medzi zákonodarcami skončili politickí matadori ako Tibor Basternák (Most-Híd), ktorý bol poslancom nepretržite od roku 2002, či bývalý predseda výboru pre zdravotníctvo Štefan Zelník (exSNS). Bývalý poslanec a štátny tajomník Jaroslav Ridoško (SNS) v nedávnych voľbách už nekandidoval. Skončila aj dermatologička Natália Grausová (ĽSNS), ktorá sa v parlamente namiesto odbornej práce venovala výzvam za spoločné modlitby, za vystúpenie SR z NATO či návrhom na zrušenie povinného očkovania. Spomedzi bývalých poslancov s titulom MUDr. sa do parlamentu nedostal ani Alan Suchánek (PS/Spolu).

Naopak, mandáty obhájili traja lekári na kandidátke Smeru – Richard Raši, Jozef Valocký a Vladimír Baláž. V parlamente ostáva aj Peter Osuský (SaS) a poslanecký sľub zložil aj Marek Krajčí (OĽaNO).

Druhýkrát začína v parlamente pracovať Eva Horváthová (OĽaNO), ktorá už bola poslankyňou vo volebnom období 2012 –2016. Z európskeho do slovenského parlamentu prišla na kandidátke OĽaNO Anna Záborská. Absolútnym nováčikom v NR SR bude lekár Miroslav Urban (ĽSNS).

Spomedzi zástupcov ostatných zdravotníckych povolaní sa podarilo uspieť len Monike Kaveckej (OĽaNO), ktorá je predsedníčkou Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek. Do parlamentu bola zvolená aj sestra Danica Mikovčáková (ĽSNS), ktorá sa po medializovanom škandále vzdala poslaneckého mandátu.

Výbor NR SR pre zdravotníctvo vedie Jana Cigániková (SaS).


MUDr. Anna Záborská, 71 rokov, OĽaNO,
36 472 hlasov
Lekárka s atestáciou v ORL pôsobila šesť rokov v NR SR ako poslankyňa KDH. V roku 2004 sa stala europoslankyňou, v europarlamente zastupovala Slovensko do roku 2019. Je predsedníčkou Kresťanskej únie.

MUDr. Marek Krajčí, 45 rokov, OĽaNO,
35 515 hlasov
Detský kardiológ bol štyri roky poslancom za OĽaNo a členom, neskôr podpredsedom zdravotníckeho výboru. Za hnutie vystupoval ako tieňový minister zdravotníctva, v novej vláde Igora Matoviča zastáva post ministra zdravotníctva.

Prof. MUDr. Eva Horváthová,PhD., MPH, 45 rokov, OĽaNO,
13 011 hlasov
Lekárka s atestáciami z pediatrie a klinickej imunológie a alergiológie pracuje ako alergiologička v alergocentre vo Viedni. Vedie Katedru preventívnej a klinickej medicíny na SZU v Bratislave. V parlamente bola poslankyňou za hnutie OĽaNO vo volebnom období 2012 – 2016.

MUDr. Richard Raši, PhD., MPH, 48 rokov, Smer-SD,
154 722 hlasov
Pracoval na klinike úrazovej chirurgie v Košiciach, kde od roku 2004 pôsobil ako námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť. V marci 2007 ho minister I. Valentovič vymenoval za riaditeľa FNsP v Bratislave, o rok neskôr sa stal ministrom zdravotníctva.

MUDr. Vladimír Baláž, PhD., 61 rokov, Smer-SD,
2 293 hlasov
Prednostom II. urologickej kliniky SZU FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je od roku 2005. Je vedúcim centra robotickej chirurgie a hlavným odborníkom MZ SR pre urológiu. V minulých dvoch volebných obdobiach bol poslancom NR SR.

MUDr. Jozef Valocký, 63 rokov, Smer-SD,
511 hlasov
Pôsobil ako chirurg, viedol viacero zdravotníckych zariadení, nemocnicu v Galante, v Nitre aj Národný onkologický ústav. Funkcie generálneho riaditeľa NOÚ sa vzdal pred dvomi rokmi po hroziacich odchodoch lekárov. Poslancom NR SR za Smer je od roku 2010.

MUDr. Peter Osuský, CSc., 66 rokov, SaS,
12 477 hlasov
Vysokoškolský pedagóg a lekár bol prodekanom Lekárskej fakulty UK a prorektorom UK v Bratislave. V rokoch 1992 – 1994 bol viceprezidentom Slovenskej lekárskej komory. V parlamente začína svoje v poradí už piate volebné obdobie.

MUDr. Miroslav Urban, 46 rokov, ĽSNS,
20 143 hlasov
Internista a kardiológ je primárom interného oddelenia Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Vlani neúspešne kandidoval za ĽSNS v eurovoľbách. Strana presadzuje jednu zdravotnú poisťovňu a zoštátnenie v rezorte vrátane štátnej záchrannej a dopravnej služby.

Výbor NR SR pre zdravotníctvo má v tomto volebnom období 12 členov.
Mgr. Jana Cigániková, MBA - predsedníčka
MUDr. Anna Záborská - podpredsedníčka
MUDr. Jozef Valocký – podpredseda
MUDr. Vladimír Baláž, PhD. – overovateľ
Ing. Martin Borguľa - overovateľ
PhDr. Katarína Hatráková - členka
prof. MUDr. Eva Horváthová, PhD., MPH - členka
Mgr. Monika Kavecká, MHA, MPH – členka
Ing. Tomáš Lehotský – člen
MUDr. Richard Raši, PhD. MPH – člen
Marek Šefčík - člen
MUDr. Miroslav Urban - člen

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 04:14