StoryEditor

ZAP sa dohodol s Dôverou na pokračovaní v zmluvnom vzťahu

15.04.2020, 00:00
Zväz ambulantných poskytovateľov pripravil vlastný návrh reprofilizácie zdravotníctva pred začatím riadeného premorovania populácie SR vírusom COVID-19.

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) dnes informoval, že sa dohodol s Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s. (Dôvera) na pokračovaní v zmluvnom vzťahu pre poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

ZAP akceptoval návrh Dôvery, ktorý garantuje ambulantným poskytovateľom na obdobie od 1. apríla do 30. júna 2020 úhrady vo výške 75% priemerných úhrad roku 2019.


„K tomuto kroku sa ZAP rozhodol preto, lebo veríme, že doterajšia úplná ignorácia našich návrhov je motivovaná frenetickým obhajovaním „čísla 75%“, ktoré vyjadruje skôr nepochopenie situácie ako prejav rozumného uskromňovania sa v danej situácii,“ uvádza ZAP v tlačovej správe.

ZAP kritizuje chýbajúcu spoluprácu s ambulantným sektorom. ,,Práve v tomto čase, kedy je nevyhnutné začať uvoľňovať ekonomické opatrenia je nezodpovedné, že nikto vo vedení štátu, Ministerstva zdravotníctva SR, či Ústredného krízového štábu MV SR nemá záujem spolupracovať a komunikovať s organizáciou ZAP, ktorá nielen že zastupuje jednu tretinu ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ale prináša aj návrhy na riešenia, ktoré samozrejme potrebujeme rozpracovať so všetkými špičkovými odborníkmi, ktorých má k dispozícii Ústredný krízový štáb MV SR,“ uviedla Zuzana Dolinková, výkonná riaditeľka a predsedníčka predstavenstva.

Zväz ambulantných poskytovateľov pripravil vlastný návrh reprofilizácie zdravotníctva pred začatím riadeného premorovania populácie SR vírusom COVID-19, ktorú predstavil na svojej internetovej stránke.

,,Bez aktívneho zapojenia ambulancií a ich reprofilizácie pred spustením kontrolovaného premorenia obyvateľstva, čo je možné vhodným spôsobom kombinovať s postupnou reaktiváciou ekonomiky, budú mať naše nemocnice mimoriadne problémy zvládnuť túto situáciu. Takéto zlyhanie by viedlo k väčším stratám na životoch ako je nevyhnutné,“ uvádza ZAP v tlačovej správe.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 08:57