StoryEditor

Ambulancie majú krízový plán na reprofilizáciu

15.04.2020, 00:00
Starostlivosť o suspektných alebo infikovaných pacientov s COVID-19 sa centralizuje.

Ambulancie všeobecných lekárov pre dospelých aj pediatrov sa rozdelia na čisté a tzv. červené, covidové. Budú určené na poskytovanie zdravotnej starostlivosti suspektným alebo infikovaným pacientom s COVID-19. Lekári sa budú v červených ambulanciách striedať, k dispozícii budú mať všetky potrebné osobné ochranné pracovné prostriedky. Taký je plán na reprofilizáciu primárnej sféry v čase pandémie.

Podľa slov MUDr. Eleny Prokopovej, hlavnej odborníčky MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast, je 338 spomedzi 1023 pediatrov v primárnej sfére vo veku nad 65 rokov. Táto skupina lekárov patriaca do rizikovej kategórie bude pracovať výlučne vo svojich ambulanciách a zabezpečovať starostlivosť o novorodencov, poradne, očkovania a bežné diagnózy. Pacientov s respiračnými infektami budú zasielať do spomínaných červených, resp. respiračných ambulancií, kde sa budú striedať ich mladší kolegovia.

„Táto ambulancia by mala byť umiestnená v meste, kde bola doteraz APS. Ideálne je miesto takejto ambulancie naviazať na testovacie miesto, tak je to v štandardnom postupe. Pacienti, ktorí by prichádzali do respiračných ambulancií, by boli najprv otestovaní. Samozrejme, musíme mať rýchlotesty. Tie sú zatiaľ v štádiu overovania ich špecificity a senzitivity. Rýchlotesty by mohli pomôcť pediatrovi pri rozlíšení, či ide o covid pacienta alebo neinfekčného pacienta, aby mohol zvoliť správny manažment liečby,“ objasnila MUDr. Prokopová.

Striedanie v turnusoch

Pediatri sa v respiračných ambulanciách majú striedať v pravidelných turnusoch. „Pracovná verzia je taká, že lekár bude týždeň robiť v covidovej ambulancie, týždeň bude doma v karanténe, potom sa mu urobí test a môže ísť na týždeň do svojej ambulancie. Týmto spôsobom by boli chránené naše sestry aj starší kolegovia. Ak by prišlo k najhoršiemu scenáru a k preťaženiu nemocníc, zrejme by sme si rozdelili ambulancie. Starším lekárom by sme nechali starostlivosť o novorodencov a pacientov, kde im nehrozí infekcia, a my ostatní by sme sa striedali v klinických a covidových ambulanciách,“ predpokladá E. Prokopová.

Tento model zavádzajú aj všeobecní lekári pre dospelých. „Momentálne prebiehajú rokovania s vyššími územnými celkami a riaditeľmi odborov zdravotníctva, ktorí majú zmapovanú situáciu v krajoch, poznajú počet lekárov nad 65 rokov, poznajú skladbu lekárov aj situáciu ohľadom minorít,“ informovala MUDr. Adriana Šimková z Národného klinického krízového tímu pre COVID-19 na MZ SR.

Počet červených, covidových ambulancií v jednotlivých krajoch závisí od počtu ohnísk nákazy. „Pripravovaný model bude musieť byť modifikovaný vzhľadom na podmienky jednotlivých krajov. V rámci kraja nemusí byť len jedna ambulancia, môžu byť dve-tri. Podľa informácií od Inštitútu zdravotnej politiky by sme mali mať k dispozícii aj prognózu pre jednotlivé kraje. Najviac pacientov s COVID-19 je momentálne v Bratislave a predpokladám, že práve tu sa bude tento problém riešiť najskôr,“ dodala MUDr. Šimková.

Podľa jej slov by jedna covidová ambulancia mohla byť partnerom pre 16 čistých ambulancií, čiže lekári zo 16 ambulancií by supsektného pacienta alebo s už potvrdenou nákazou nasmerovali do červenej ambulancie.

Prvé ambulancie

Po rokovania na úrovni VÚC by už mali byť známe termíny spustenia prvých covidových ambulancií. Ministerstvo zdravotníctva rieši právne a technické otázky vzniku týchto ambulancií vrátane zriaďovateľa, poskytovateľa, kódu a vybavenia.

S návrhom na reprofilizáciu prišla aj Slovenská komora zubných lekárov. Podľa jej prezidenta MUDr. Igora Moravčíka je potrebné zriadiť karanténne a covidové ambulancie. „Zatiaľ sa nám poradilo zriadiť dve-tri karanténne ambulancie vo vybraných regiónoch, ale bude ich potrebných oveľa viac. Pribúda infekčných pacientov a budú potrebné covidové ambulancie. Navrhujeme, aby boli zriadené pri červených nemocniciach,“ vraví MUDr. Moravčík. Prvú kontajnerovú covid zubnú ambulanciu už pripravujú pri nemocnici v Trnave. Komora očakáva od ÚVZ stanovenie podmienok pre režim v karanténnych aj covidových zubných ambulanciách, od čoho sa bude odvíjať používanie OOPP.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 10:57