StoryEditor

ŠÚKL neodporúča kupovať testy na COVID-19

16.04.2020, 00:00
Na trhu v Európskej únii momentálne nie sú registrované žiadne testy na COVID-19 určené na samotestovanie laickej verejnosti

V súvislosti s pandémiou COVID-19 sa najmä na internete objavuje množstvo samotestov/ rýchlotestov na diagnostiku COVID-19. Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) ide o testy na detekciu protilátok, nie na detekciu vírusu a kúpu takýchto testov verejnosti neodporúča. O jednej takej ponuke na domáci test na koronavírus sme informovali v marci.

Štátny ústav na svojej webovej stránke informoval, že v rámci trhového dohľadu preveril situáciu na trhu v Európskej únii a takisto odborné publikácie týkajúce sa spoľahlivosti rýchlotestov a dospel k týmto záverom:

Na trhu v Európskej únii momentálne nie sú registrované žiadne testy na COVID-19 určené na samotestovanie laickej verejnosti. Rýchlotesty, ktoré v EÚ registrované sú, sú určené na profesionálne použitie. V prípade ich použitia laickou verejnosťou hrozí riziko nesprávneho použitia testu a tiež nesprávnej interpretácie výsledku.


Senzitivita a špecificita rýchlotestov je nízka, takže najmä v prípade použitia v prvých dňoch po nákaze je vysoká pravdepodobnosť falošne negatívneho výsledku. Rýchlotesty protilátky detekujú až niekoľko dní po nákaze a spravidla až keď má pacient príznaky. Najmä v prípade negatívneho výsledku je riziko, že nakazený pacient získa falošný pocit bezpečia a bude nevedomky roznášať ochorenie. Aj pri pozitívnom výsledku je potrebné výsledok verifikovať metódou priamej detekcie.
Podľa odborných publikácii ani prekonané ochorenie nezaručuje vytvorenie protilátok, a tak test na detekciu protilátok v kontexte COVID-19 nie je dostatočný.
Viaceré ponúkané testy sú necertifikované. Rýchlotesty na domáce aj profesionálne použitie spadajú do kategórie in vitro diagnostických zdravotníckych pomôcok a podliehajú právnym predpisom Európskej únie aj Slovenska.
Podľa slov riaditeľky ústavu PharmDr. Zuzany Baťovej, PhD., „kúpa takýchto testov predstavuje pre laickú verejnosť zbytočne vyhodené peniaze, keďže ich výpovedná hodnota je nízka. Ani prekonané ochorenie nezaručuje tvorbu protilátok, a tak negatívny výsledok môže vyvolať falošné presvedčenie o COVID-19 negativite, čo môže mať nebezpečné následky. Okrem toho testy v súčasnosti dostupné na trhu v EÚ nie sú určené laickej verejnosti a mnohé z nich sú necertifikované.“

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 03:21