StoryEditor

Hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo odstúpila z funkcie

24.04.2020, 00:00
Združenie všeobecných lekárov pre dospelých SR považuje absenciu hlavného odborníka pre všeobecné lekárstvo v súčasnej situácii za neprijateľnú.

MUDr. Adriana Šimková, PhD., odstúpila z funkcie hlavnej odborníčky MZ SR pre všeobecné lekárstvo. Stalo sa tak k 31. marcu 2020, teda len po siedmich mesiacoch od jej menovania do funkcie. K dôvodom tohto kroku sa A. Šimková nevyjadrila.

Za posledné tri roky odstúpili z funkcie hlavného odborníka pre všeobecné lekárstvo už tri lekárky. V marci 2018 sa vzdala funkcie MUDr. Monika Palušková, PhD., MBA., po ktorej sa hlavnou odborníčkou stala MUDr. Jana Bendová, PhD. Odstúpila z dôvodu pracovnej zaneprázdnenosti a v septembri minulého roka bola menovaná za hlavnú odborníčku A. Šimková. Hneď po nástupe do funkcie riešila pokuty pre všeobecných lekárov za preskripciu liekov pri nedodržaní indikačných obmedzení.

A. Šimková vypracovala so spoluautormi Štandardný diagnostický a terapeutický postup na komplexný manažment dospelého pacienta s artériovou hypertenziou v ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ktorý je už schválený. V spolupráci s hlavným odborníkom pre diabetológiu MUDr. Jaroslavom Fábrym pripravila dokument o starostlivosti o prediabetikov v ambulancii všeobecného lekára Komplexný manažment diabetikov 2. typu a prediabetikov – diagnosticko liečebný štandard.

A. Šimková ostáva členkou Národného klinického krízového tímu na ministerstve zdravotníctva a podieľa sa na reprofilizácii ambulantnej sféry v súvislosti s pandémiou COVID-19.

Nasledovník

Združenie všeobecných lekárov pre dospelých SR (ZVLD SR) považuje absenciu hlavného odborníka pre všeobecné lekárstvo za neprijateľnú. "Všeobecné lekárstvo je základom systému zdravotnej starostlivosti, bez ktorého nie je možné budovať národnú úroveň medicíny a dosahovať žiaducu medicínsku efektivitu zdravotnej starostlivostS z hľadiska celospoločenského záujmu. Závažnosť situácie a nutnosť pevného metodického vedenia segmentu VLD podčiarkuje aktuálne prebiehajúca „COVID kríza“," uvádza združenie s dôrazom na fakt, že všeobecné lekárstvo pre dospelých je personálne najpočetnejším ambulantným špecializačným odborom s osobitným postavením a funkciou prvého kontaktu v systéme zdravotnej starostlivosti.

ZVLD SR požiadalo bez zbytočného odkladu ministra zdravotníctva SR, aby vymenoval do funkcie hlavného odborníka MUDr. Petra Lipovského, člena Výboru Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Hlavní odborníci sú spolu s krajskými odborníkmi poradným orgánom ministra zdravotníctva SR. Spolupracujú s ministerstvom pri odbornom usmerňovaní poskytovania zdravotnej starostlivosti a pri odborno-metodickom vedení zdravotnej starostlivosti v príslušnom odbore.

Hlavných odborníkov vymenúva do funkcie minister na návrh generálneho riaditeľa sekcie zdravia. „Sekcia zdravia oslovila so žiadosťou o nomináciu hlavného odborníka pre všeobecné lekárstvo Slovenskú lekársku komoru, Slovenskú lekársku spoločnosť a Slovenskú spoločnosť všeobecného praktického lekárstva s termínom zaslania nominácií do 7.5.2020. Následne minister zdravotníctva na základe zaslaných nominácií vymenuje hlavného odborníka pre všeobecné lekárstvo,“ informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 13:48