StoryEditor

Česko bude odškodňovať ujmy po povinnom očkovaní

27.04.2020, 00:00
Pri zložitých prípadoch bude zriadená nezávislá odborná komisia

České ministerstvo zdravotníctva (MZ ČR) pripravilo legislatívu, ktorou bude odškodňovať ľudí za zvlášť závažné ťažkosti spôsobené povinným očkovaním. Štát bude nahrádzať bolestné a stratu na zárobku. Odškodné bude poskytovať aj za duševné útrapy blízkych.

Podmienky

Rezort zákonom reaguje na doterajšiu neexistenciu právneho titulu, na základe ktorého by sa mohla poškodená osoba v dôsledku povinného očkovania úspešne domôcť odškodnenia.

„Prípadov ujmy spôsobenej povinným očkovaním je síce menej ako promile, ale i tak ju nemožno úplne vylúčiť. A preto je dôležité, aby sme rodinám, ktorých sa to už dotkne, pomohli,“ reagoval český minister zdravotníctva Adam Vojtěch na webovej stránke rezortu a doplnil: „Verím, že sme teraz schopní priniesť záruku tým, ktorí sa očkovania obávajú, a tým u nás prispieť k väčšej zaočkovanosti.“

Závažnú ujmu na zdraví po povinnom očkovaní tak odškodní štát, ktorý uložil povinnosť nechať sa zaočkovať.

Podľa zákona bude odškodnenie nahrádzať vytrpené bolesti, sťaženie spoločenského uplatnenia očkovaného a náklady na starostlivosť o neho, zdravie alebo domácnosť a straty na zárobku. Už platný zákon zahŕňa aj odškodnenie duševných útrap rodičov, ak dôjde následkom povinného očkovania k usmrteniu alebo zvlášť závažnému ublíženiu na zdraví očkovaného.

Postup

Odškodnenie bude MZ ČR vyplácať do pol roka od doručenia žiadosti v prípade, že nebude chyba na strane očkujúceho lekára alebo výrobcu vakcíny. Ako uvádza rezort, v prípade žiadostí podaných v prvých 6 mesiacoch po účinnosti zákona je lehota na posúdenie nároku a vyplatenie náhrady ujmy 12 mesiacov.

Maximálna výška náhrady nie je stanovená. Predpokladá sa, že celková výška náhrad nepresiahne 100 miliónov českých korún ročne. Odškodnenie by sa mohlo týkať menej ako desiatich prípadov ročne.

Podmienkou odškodnenia bude žiadosť podaná ministerstvu do troch rokov odvtedy, kedy ujma vznikla. Neúspešní žiadatelia sa budú môcť obrátiť do štyroch rokov na súd.

MZ ČR bude postupovať podľa občianskeho zákonníka a detaily o nežiaducich účinkoch a čase, v ktorom nastávajú, k jednotlivým druhom očkovania stanoví vyhláškou. Ide o štandardný model, ktorý sa používa v zahraničí. Ministerstvo sa na ňom zhodlo s odbornými spoločnosťami i občianskymi združeniami.

Vzhľadom na náročné preukazovanie sa nevyžaduje v mnohých prípadoch dôkaz príčinnej súvislosti. Pri zložitých prípadoch bude môcť MZ ČR pomôcť pri posudzovaní žiadosti nezávislá odborná komisia.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 09:26