StoryEditor

Po mesiaci sa majú obnoviť odložené plánované operácie

29.04.2020, 00:00
Podľa klinického protokolu o hospitalizácii a výkone rozhodne konziliárny tím

Minister zdravotníctva Marek K rajčí nariadil obnoviť odložené elektívne výkony v nemocniciach. Na operáciu do bielych zón v nemocnici by podľa jeho slov mal ísť pacient, ktorý dodržiava dvojtýždňovú karanténu a je negatívne testovaný na nový koronavírus.

Opatrením MZ SR bolo s účinnosťou od 18. 3. 2020 nariadené obmedzenie plánovaných operačných výkonov, ktorých nevykonanie, prípadne odloženie neohrozí život a zdravie osôb. „Elektívne operácie nikdy zakázané neboli. Nemocnice mali len odporúčanie obmedziť elektívnu operatívu do tej miery, aby sa mohli pripraviť na reprofilizáciu,“ pripomenul minister. Dodal, že reprofilizácie nemocníc sú v dobrom stave a treba pristúpiť k realizácii plánovaných nemocníc na oddelení, ktoré v rámci reprofilizačného plánu ostávajú biele.

Riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková informovala, že súčasne s reprofilizáciou nemocnice zabezpečovali operácie v akútnych prípadoch a u onkologických pacientov. Odklad operácií sa najviac dotkol plánovaných výmen bedrového a kolenného kĺbu. Čakacie lehoty pri totálnych endoprotézach sa podľa slov R. Vandriakovej predĺžili o 3 až 6 mesiacov.

Posúdenie

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že plánovaná zdravotná starostlivosť sa bude riadiť podľa Klinického protokolu pre racionálny manažment pacientov vyžadujúcich operačný alebo intervenčný výkon v kontexte nepravdepodobného, pravdepodobného alebo potvrdeného ochorenia COVID-19.

„V zmysle tohto klinického protokolu, ktorý vytvoril Národný krízový klinický tím, sa plánovaná hospitalizácia alebo operácia pacientovi poskytne na základe rozhodnutia konziliárneho tímu zdravotníckeho zariadenia. Toto konzílium bude tvoriť zástupca operačnej disciplíny alebo ďalší špecialisti, ktorí posúdia, či je vykonanie daného výkonu bezpečné na základe návrhu indikujúceho lekára,“ uviedla hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

Konzílium posúdi stupeň naliehavosti plánovaného výkonu, epidemiologickú situáciu v danej nemocnici aj kapacitné možnosti v súvislosti s rizikom komplikácii a prípadnej potreby intenzívnej starostlivosti.

Čakacie lehoty

Na základe klinického posúdenia stavu a prognózy budú pacienti rozdelení do troch skupín. V prvej skupine budú stredne naliehaví pacienti, ktorých zdravotný stav znesie odklad do 3 mesiacov.

Druhú skupinu predstavujú naliehavé stavy, keď sa odporúča realizovať operačné výkony v horizonte 14 dní, v tretej skupine sú urgentné prípady vyžadujúce neodkladnú starostlivosť. „V prípade, že sa kapacita nemocnice na riešenie pacientov v urgentnom stave naplnila, zabezpečí sa ich presmerovanie na pracoviská s dostatočnou kapacitou. Tento transfer je potrebné podľa potreby realizovať v spolupráci so zdravotnými poisťovňami pri zohľadnení reprofilizačných plánov ústavných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ dodala hovorkyňa.

Odborné spoločnosti pripravili zoznam operačných a intervenčných výkonov aj s maximálnymi čakacími lehotami. Ide o výkony chirurgické, ORL, gynekologické a angiografické.

K obnoveniu elektívnej operatívny sa vracajú aj v Česku, kde boli plánované operácie obmedzené od 16. marca 2020.

Chýbajúce usmernenia

Situácia na II. chirurgickej klinike SZU a FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je prispôsobená pandémii a nariadeniam vlády. „Čiže sa operujú pacienti s nádormi čreva, žalúdka, pankreasu, pečene. A, samozrejme, akútni pacienti, či už akútne zápaly slepého čreva, alebo perforované vredy. Žiaľ, pribúda pacientov s akútnymi zápalmi žlčníka, ktoré sa pri tvorbe abscesov a zápalu musia operovať – väčšinou klasicky. Čo sa týka laparoskopie, robíme laparoskopické operácie čreva pre nádory aj niektoré iné laparoskopické operácie. Pokiaľ sú to pacienti nie suspektní z infekcie COVID-19, tak nie je potreba zmeny operačného postupu. Pokiaľ by bol pacient pozitívny – hoci takého sme ešte neoperovali –, tak by sme použili všetky osobné ochranné pracovné prostriedky tak ako pri klasickej operácii,“ hovorí prednosta kliniky doc. MUDr. Ľubomír Marko, PhD. Na avizované uvoľnenie odložených operácií reagoval slovami: „Zatiaľ, žiaľ, nevyšlo nič jednoznačné, čo by nás posunulo smerom dopredu. Hoci vyšli odporúčania 15. 4. 2020, kde sa píše o odkladných operáciách, ale je to zamerané v chirurgii takmer výlučne na onkopacientov.“ Aj ďalšie oslovené nemocnice poukazujú na nedostatočné informovanie o obnovení elektívnych operácií a na chýbajúce usmernenia. „V prípade, že MZ SR povolí vykonávanie plánovaných operačných zákrokov, sme schopní v určitom objeme tieto výkony začať znova realizovať,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine Katarína Kapustová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 14:44