StoryEditor

Polovica úmrtí na koronavírus je evidovaná v domovoch sociálnych služieb

30.04.2020, 00:00
Údaje z viacerých krajín naznačujú, že môže ísť o podceňovanie úmrtí v tomto sektore

Podľa údajov britských akademických pracovníkov sa zdá, že v niektorých európskych krajinách sa asi polovica všetkých úmrtí na ochorenie COVID-19 vyskytuje v domovoch sociálnych služieb (DSS). Akademici zdôrazňujú, že v boji proti novému typu koronavírusu sa musí vynaložiť rovnaké úsilie v týchto domovoch, ako v Národnej zdravotnej službe (NHS). O situácii s úmrtiami v spomínaných domovoch informoval denník The Guardian.

Situácia

Podľa správy akademikov z London School of Economics (LSE) údaje z rôznych oficiálnych zdrojov ukazujú, že v Taliansku, Španielsku, vo Francúzsku, v Írsku a Belgicku došlo k 42 % až 57 % zo všetkých úmrtí pripisujúcich sa vírusu práve v DSS.

Podľa britského denníka The Guardian sa predpokladá, že publikované oficiálne údaje z DSS v Anglicku a vo Walese výrazne podceňujú úmrtia v tomto sektore. Národný štatistický úrad zaznamenal iba 20 úmrtí súvisiacich s koronavírusom vo všetkých DSS koncom marca. Podľa denníka mali byť ďalšie údaje zverejnené, ale nepredpokladá sa, že by boli aktuálne.

Denník totiž dostal informáciu od organizácie Care England, že celkový počet úmrtí sa pravdepodobne blíži k 1 000, pričom počet úmrtí v mnohých domovoch sa zdvojnásobil. Ako príklady sa spomína 13 úmrtí v 71-kapacitnom domove Stanley Park v Durhame a údajných 5 úmrtí v Almond Court v Glasgowe.

Hlavný lekár Anglicka profesor Chris Whitty uviedol, že 13,5 % DSS v Spojenom kráľovstve malo potvrdený prípad koronavírusu medzi svojimi klientmi.

Informovanosť

Podľa LSE šírenie vírusu a jeho úmrtnosť v DSS v piatich krajinách EÚ sa však zdajú väčšie, požadujú preto od Spojeného kráľovstva lepšie údaje a lepšiu pripravenosť na krízu v domovoch sociálnych služieb.

Výskumníci z International Long Term Care Policy Network (LTCPN) z prvého medzinárodného porovnania dát zistili, že najrozsiahlejšie údaje boli k dispozícii v Írsku, kde podľa centralizovaných údajov došlo k 54 % úmrtí na koronavírus v DSS.

V Taliansku naznačovali výsledky prieskumu, ktorý sa týkal úmrtí v 10 % DSS, že 45 % všetkých úmrtí v tejto krajine by mohlo byť v domovoch. Podobný podiel úmrtí v DSS z celkového počtu 13 832 úmrtí sa podľa denníka eviduje aj vo Francúzsku.

Údaje belgického ministerstva zdravotníctva tiež ukázali, že v DSS sa vyskytlo 42 % úmrtí osôb s ochorením COVID-19 a španielske dáta ukazujú, že 57 % úmrtí v krajine bolo v DSS.

Publikované údaje však pochádzajú z rôznych zdrojov a aj akademici z LSE zdôraznili, že rozdiely v dostupnosti testovania, politikách a v prístupoch k zaznamenávaniu úmrtí sťažujú medzinárodné porovnávania. Avšak jedna z autorov publikovanej správy LSE Adelina Comas-Herrera uviedla, že vzhľadom na rýchlo sa meniacu situáciu sa ju snažia zdokumentovať a zdieľať.

„Ak budeme čakať na dokonalé štandardy vykazovania, bude príliš neskoro na to, aby sa niečo zmenilo,“ reagovala A. Comas-Herrera. Pre ňu to však znamená, že pri riešení koronavírusu sa budú musieť poskytnúť rovnaké zdroje tak pri NHS, ako aj pri DSS.

„DSS sú miesta, kde je takmer nemožné fyzické dištancovanie. Je to ako dokonalá búrka – náchylná populácia, kde nie je možné implementovať opatrenia, a personál nie je dostatočne chránený a vyškolený. Mnohí zamestnanci sú opatrovatelia s veľmi malými medicínskymi vedomosťami,“ reagovala

Pomoc

V jednej z troch epidemiologických štúdií zameriavajúcich sa na COVID-19 v DSS v Seattli zistili, že v jednom domove so 101 klientmi, ktorí boli pozitívni na koronavírus, zomrelo 34 osôb.

Dr. Michael Head z University of Southampton povedal, že zhrnutie LCTPN „jasne ukazuje nedostatok zamerania sa na starších ľudí v DSS napriek ich záveru, že obyvatelia DSS môžu tvoriť približne polovicu úmrtí v piatich európskych krajinách. Naše staršie populácie si zaslúžia viac, než aby boli ignorované a zabudnuté.“

M. Head upozornil, že je náročné vyvodiť závery o presnom počte úmrtí starších ľudí v ošetrovateľskej a rezidenčnej starostlivosti v Európe vzhľadom na to, že je k dispozícii iba niekoľko testov a len veľmi málo podozrivých prípadov skončí ako potvrdené prípady. „Napriek týmto obmedzeniam vieme, že v zraniteľných populáciách, ktoré žijú v ošetrovateľskej alebo rezidenčnej starostlivosti, sa môže ľahko šíriť celý rad infekcií, ako napríklad norovírus, svrab, chrípka či nový koronavírus.“

Ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti Spojeného kráľovstva reagovalo, že je odhodlané poskytnúť tejto oblasti starostlivosti potrebnú pomoc, aby bolo možné monitorovať vplyv vírusu na DSS.

„Zverejnili sme rozsiahle usmernenie pre domovy sociálnych služieb týkajúce sa prijímania a starostlivosti o ľudí počas pandémie,“ uviedlo ministerstvo. Zároveň ohlásilo 2,9 miliardy libier na pomoc miestnym orgánom v kľúčových službách, akou je aj sociálna starostlivosť.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 16:48