StoryEditor

Ambulantní lekári nevidia dôvod na vyhlásenie núdzového stavu

05.05.2020, 00:00
Odmietajú presun do covid ambulancií alebo na infekčné oddelenia nemocníc

Ambulantní lekári nesúhlasia s rozšírením núdzového stavu pre ambulantných lekárov, o ktorom rozhodla vláda 16. apríla 2020. „Epidemiologická situácia nie je taká vážna, aby muselo dôjsť k tomuto kroku,“ tvrdí prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR MUDr. Marián Šóth.

Kritiku zožali aj plány na presun lekárov z ambulancií do covid ambulancií, do nemocníc či domovov sociálnych služieb. Slovenská spoločnosť všeobecných praktických lekárov (SSVPL) pripomína, že všeobecní praktickí lekári pre dospelých v súčasnosti patria k najviac exponovaným zdravotníckym odborníkom, keďže do ambulancií môže prichádzať veľa asymptomatických COVID-19 pozitívnych pacientov.

„S prekvapením a rozčarovaním preto vnímame návrhy Ministerstva zdravotníctva SR na nasadenie lekárov prvého kontaktu do tzv. špecializovaných COVID-19 ambulancií alebo na premiestnenie na prácu na infekčných oddeleniach. Plánované opatrenia obmedzujúce primárnu starostlivosť presúvaním všeobecných lekárov z ich ambulancií výrazne poškodia tento fungujúci a s pacientom kooperujúci systém a obmedzia zabezpečenie kvalitnej primárnej starostlivosti o chronicky chorých pacientov, ktorí napriek prebiehajúcej koronakríze potrebujú sústavnú starostlivosť,“ upozornil prezident SSVPL MUDr. Peter Makara.

Ako príklad uviedol epidémiu eboly, keď v dôsledku obmedzeného prístupu k bežnej zdravotnej starostlivosti umrelo viac pacientov ako v súvislosti s infikovaním vírusom eboly.

Ochranné prostriedky

SSVPL odmieta zodpovednosť za to, že si ako súkromní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti nedokážu zabezpečiť dostatok ochranných prostriedkov (OOPP). „Pred krízou mal každý z nás v bežnej prevádzke ambulancie ochranné prostriedky v primeranom množstve. Neštandardná situácia však vyžaduje ich oveľa väčšiu spotrebu. Len jedno pri ošetrení pacienta s podozrením na infekciu vyžaduje použitie jednorazových OOPP (jednorazový plášť, respirátor, okuliare, štít, návleky, rukavice) v nákladoch vo výške 20 až 50 eur. Ambulancie všeobecných lekárov pre dospelých za štandardných podmienok ošetria aj 1 000 pacientov mesačne. Ak by ošetrili denne od 1 do 5 suspektných pacientov, čo za mesiac predstavuje až stovku pacientov, mesačné náklady by sa vyšplhali aj na 3 000 eur,“ uvádza P. Makara s tým, že tieto zvýšené náklady nie sú lekárom hradené.

Navyše dnes majú ambulancie garantovaný znížený príjem na úrovni 75 percent priemernej mesačnej úhrady za minulý rok. „Preto žiadame štát, aby zabezpečil OOPP, a to najmä v situácii, keď sa výnimočný stav rozšíril aj na ambulantných poskytovateľov. Nie je predsa možné za nižšie príjmy poskytnúť viac zdravotnej starostlivosti s kompletným vybavením podľa najnovších odporúčaní,“ zdôraznil prezident SSVPL.

Faktom je, že ambulancie budú s vyššími nákladmi na prísnejší hygienický režim pracovať dlhšie, pokiaľ bude trvať riziko ochorenia COVID-19.

Covid ambulancie

SSVPL žiada prehodnotiť zriaďovanie nových „COVID-19 ambulancií“ pre pacientov pozitívnych alebo pre tých, ktorí sú v karanténe, kde majú byť presúvaní všeobecní lekári zo svojich ambulancií. „Ak aj budú vznikať, mali by byť súčasťou sekundárnej starostlivosti v „červených“ zónach nemocníc, kde bude ich stav komplexne vyšetrený a rozhodne sa o ďalšej izolácii v nemocnici alebo v domácich podmienkach so zabezpečením bezpečného prevozu pacientov. Podľa nášho názoru pacient, ktorý je v karanténe, nesmie opustiť priestory karantény (domov, karanténne zariadenie, nemocničné oddelenie). Špeciálne COVID-19 ambulancie, naopak, predpokladajú pohyb pacientov v populácii a vzájomné stretávanie sa pacientov. Takéto ambulancie by, naopak, mohli byť zdrojom šírenia infekcie,“ upozorňuje P. Makara.

Za medicínsky zdôvodniteľnú považuje len výjazdovú službu, vybavenú ochrannými prostriedkami a vyškoleným personálom, do domovov a do karanténnych stredísk k pacientom v karanténe, k suspektným (teda príznakovým) a aj k pozitívnym pacientom, ak sa liečia v domácom prostredí pre ľahký priebeh a vyskytne sa u nich iný zdravotný problém. „Na túto službu by mohli byť nasadení napríklad lekári MO a MV SR, ktorí doposiaľ zabezpečujú starostlivosť prevažne o zdravú populáciu. My všeobecní lekári sme tiež pripravení podieľať sa na takejto službe pod podmienkou, že štát zabezpečí pre výjazdové tímy primárneho kontaktu kompletnú profesionálnu ochranu a dopravu,“ navrhuje SSVPL.

DSS

P. Makara pripomína, že práve všeobecní lekári pre dospelých sa starajú aj o pacientov v domovoch sociálnych služieb (DSS), kde je predpoklad šírenia infekcie COVID-19 s možnými závažnými až fatálnymi následkami omnoho vyšší ako v bežnej populácii. Na zvládnutie situácie je dôležité vyriešiť dva problémy – a to nedostatok osobných ochranných prostriedkov a testovanie zamestnancov, ktorí pravidelne opúšťajú priestory DSS a opakovane sa vracajú a sú asymptomatickí. Druhým dôležitým bodom je zabezpečiť podmienky na karanténu klientov DSS, ktorí museli byť vyšetrení na centrálnom príjme nemocnice pre náhle zhoršenie zdravotného stavu alebo museli byť hospitalizovaní v nemocnici, odkiaľ mohli priniesť infekciu ako bezpríznakoví pacienti.

SSVPL žiadame vládu o väčšiu podporu súčasnej infraštruktúry primárnej zdravotnej starostlivosti, o podporu fungovania siete ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých, ako aj na zachovanie dostupnosti kvalitnej starostlivosti pre akútnych a chronických pacientov bez presúvania všeobecných lekárov do COVID-19 ambulancií alebo na prácu na infekčných oddeleniach.

Komentuje

MUDr. Marián Šóth, prezident ASL SR

Núdzový stav nie je potrebný
Nesúhlasili sme s tým, aby bol v tomto momente vyhlásený núdzový stav. Epidemiologická situácia nie je taká vážna, aby muselo dôjsť k tomuto kroku. Snažili sme sa skôr našich kolegov pochváliť, ako si vážime, že sú v ambulanciách dostupní pre pacientov, hoci väčšina z nich je vo veku nad 65 rokov. Opakovane sme na ministerstve zdôrazňovali, že táto situácia je dostatočná a netreba ju riešiť núdzovým stavom. No núdzový stav bol vyhlásený a súčasne boli prezentované epidemiologické ambulancie, ktoré ešte nie sú ani legislatívne doriešené. Po tejto stránke to vnímame ako veľmi zavádzajúcu informáciu pre našich lekárov. Skôr ich to zneisťuje v ich práci, ako by im to pomáhalo. Žiadne výrazné zhoršenie epidemiologickej situácie neprichádza, to znamená, že lekári sa nemusia báť, že budú niekam posielaní. Myslím si, že nemocničné zariadenia zvládajú súčasnú epidemiologickú situáciu. Majú veľký objem internistických lekárov a interného kmeňa lekárov, ktorých môžu akútne reprofilizovať na infektológov. Nie je žiadna nutnosť, aby boli ambulantní lekári využívaní z hľadiska núdzového stavu. Každý domov sociálnych služieb má zabezpečenú zdravotnú starostlivosť prostredníctvom svojho lekára. Pokiaľ ide o epidemiologickú situáciu, ako nastala v DSS Pezinok, máme na takýto účel výjazdné tímy. Nevidím dôvod, prečo by mali byť lekári zneisťovaní núdzovým stavom.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 03:22