StoryEditor

Nový typ koronavírusu môže spôsobovať krvné zrazeniny

07.05.2020, 00:00
Niektoré nemocnice preventívne podávajú pacientom s C OVID-19 lieky proti zrážanlivosti krvi

Podľa niektorých amerických lekárov spôsobuje koronavírus v telách pacientov krvné zrazeniny, ktoré sú zodpovedné za významnú časť úmrtí. Informoval o tom denník The Washington Post, ktorý sa odvoláva na správy z niekoľkých nemocníc. Mikroskopické zrazeniny boli napríklad v univerzitnej nemocnici v Atlante zistené až u 40 percent nakazených.

Prípady

Koronavírus, ktorý bol podľa pôvodných domnienok štandardným, aj keď vysoko nákazlivým respiračným vírusom, napáda nielen pľúca, ale možno aj obličky, srdce, zažívací trakt, pečeň a podľa niektorých názorov dokonca i mozog. Všetky tieto prípady zatiaľ nie sú doložené dlhodobým výskumom, ale len skúsenosťami lekárov v teréne.

Podľa chirurga Craiga Coopersmitha sa prípady so zrazeninami objavovali u 20, 30 alebo 40 percent ich pacientov z 10 nemocníc v Atlante. Lekári v USA čoraz viac hlásia bizarné a znepokojujúce prípady u niekoľkých pacientov, ktoré sa vymykajú bežným situáciám. Prípady so zvláštnymi krvnými problémami, keď napriek tomu, že pacientom boli nasadené antikoagulanciá, zrazeniny sa stále objavovali. Pacienti, ktorí podľa všetkých predpokladov mali mať mierny priebeh choroby, sa náhle dostávajú do krízy a umierajú doma. Niektorí lekári preto usudzujú, že príčinou môžu byť práve krvné zrazeniny.

Keďže sa objavili aj prípady, keď tehotné ženy bez symptómov náhle zomreli na zastavenie srdca, niektorí lekári upozornili na vzťah medzi COVID-19, zrážanlivosťou a tehotnými ženami. Vyslovili presvedčenie, že tehotné ženy musia predstavovať hlavnú oblasť záujmu, aby bolo možné vyhnúť sa komplikáciám pri pôrode.

Denník tiež uvádza, že pri pitvách boli v pľúcach nájdené stovky mikroskopických zrazenín. Väčšie môžu v mozgu alebo v srdci vyvolať infarkt, približuje The Washington Post a spomína aj prípad infikovaného herca Nicka Cordera, ktorému museli lekári pre zrazeninu amputovať nohu.

Niektorí lekári sú už takí znepokojení, že vo vybraných nemocniciach v USA preventívne podávajú pacientom s COVID-19 lieky proti zrážanlivosti krvi. Dokonca aj tým, ktorých stav dovoľuje, aby ochorenie prekonali v domácom prostredí.

Otázniky

„Problém je v tom, že síce vieme, že vznikajú zrazeniny, ale nevieme prečo. Preto sme vydesení,“ uviedol lekár Pensylvánskej univerzity a šéf americkej Spoločnosti pre intenzívnu medicínu Lewis Kaplan. Doplnil, že lekári každý rok liečia ľudí s komplikáciami zrážanlivosti, od tých s onkologickým ochorením po obete ťažkej traumy, zrážanlivosť však neprebieha tak ako v prípade pacientov s COVID-19.

Po vykonaných pitvách, resp. po ich výsledkoch najväčšie zdravotnícke strediská na celoštátnej úrovni diskutovali o teórii s krvnými zrazeninami. Diskutovali aj o liečbe. A hoci sa lekári nezhodli v názore, prečo zrazeniny vznikajú, mnoho z nich sa domnieva, že práve tie môžu byť zodpovedné za podstatnú časť úmrtí pacientov s diagnózou COVID-19. Vysvetľuje to podľa nich tiež to, prečo mnoho infikovaných umiera doma.

Americký denník konštatoval, že v iných krajinách sa problém zrazenín s takou naliehavosťou neobjavuje. Príčinou môže byť fakt, že častá obezita a srdcové problémy spôsobujú, že Američania sú viac ohrození. Dôvodom môže byť aj vyspelejšie vybavenie jednotiek intenzívnej starostlivosti v USA, ktoré zrazeniny ľahšie odhalia.

Štúdie

Denník spomína, že úvodné náznaky o probléme s krvou prichádzali aj z Číny a Talianska, ale v štúdiách a v zdieľaných informáciách išlo skôr o poznámku pod čiarou.

Predbežné údaje z Číny však hovoria o tom, že zo vzorky 183 obetí koronavírusu vykazovalo vyše 70 percent krvné zrazeniny. Nedávna holandská štúdia zistila, že 38 percent zo 184 pacientov s COVID-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti má rovnaký problém. Vedci tieto výsledky označili za konzervatívny odhad, pretože mnohí z pacientov boli stále hospitalizovaní a mali viacero komplikácií.

„Špekulácií je veľa. Je to jedna z frustrujúcich záležitostí okolo koronavírusu. Pohybujeme sa stále v temnotách,“ reagoval kardiológ z nemocnice Yale-New Haven Center Harlan Krumholz.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 12:25