StoryEditor

Kombinované testovanie je kľúčové

13.05.2020, 00:00
Význam sérologických testov je pri identifikovaní, či sa pacienti stretli s ochorením, resp. v akom štádiu ochorenia sa nachádzajú

Laboratóriá Medirex k používaným PCR testom začínajú zavádzať dva tzv. protilátkové testy. Umožňujú detekciu špecifických protilátok, ktoré sa tvoria v tele po nakazení novým typom koronavírusu (SARS-CoV-2). Kľúčové je kombinované testovanie, aby sa zabránilo nárastu počtu ochorení pri postupnom uvoľňovaní opatrení a tiež pri potenciálnej druhej vlny nákazy.

Sérologické testy

Podľa riaditeľa laboratórií Medirex Ing. Jozefa Gavlasa sa snažia byť nápomocní pri napĺňaní efektívnej stratégie testovania populácie na SARS-CoV-2. Laboratóriá tak zavádzajú dva typy testov. Prvý skúma, či pacient mal koronavírus SARS-CoV-2 a akú má hladinu protilátok IgG. Druhý, komplexnejší odkryje akútnu aj prekonanú infekciu, ukáže hladinu všetkých troch protilátok IgM, IgA a IgG. Tie sa objavujú v rôznych štádiách od kontaktu s vírusom.

Sérologické testy majú význam pri identifikácii, či sa pacienti stretli s ochorením, resp. v akom štádiu ochorenia sa nachádzajú. „Týmito testmi kontrolujeme ich imunologický status proti vírusu. Informácia o tom, aká časť populácie prekonala ochorenie a má proti nemu pravdepodobne vytvorenú imunitu, môže byť kľúčová pri rozhodovaní, aké opatrenia prijímať v súvislosti s hrozbou ďalšieho šírenia ochorenia,“ priblížila medicínska riaditeľka laboratórií Medirex RNDr. Elena Tibenská, PhD.

Rozvoj protilátok však trvá určitý čas a závisí od zdravotného stavu a predchádzajúceho vystavenia organizmu podobným infekciám. Podľa svetových štúdií väčšina infikovaných ľudí začína tvoriť protilátky medzi 7. až 11. dňom od nakazenia.

Detekcia špecifických protilátok má význam predovšetkým ako podporná diagnostika v prípade pacientov s podozrením na infekciu, ktorí mali negatívny výsledok PCR testu. Je dôležitá aj pre infikovaných ľudí, ktorí nemajú príznaky ochorenia, a preto môžu predstavovať riziko pre ďalšie šírenie vírusu.

Citlivá technika

PCR testy, ktoré pomáhajú identifikovať infikovaných ľudí, v súčasnosti predstavujú jedinú spoľahlivú cestu, ako zistiť prítomnosť SARS-CoV-2 v organizme. Prítomnosť vírusového genetického materiálu sa zisťuje vo vzorke pacienta z nosa a hrdla (nosohltana a hltana). Ide o veľmi citlivú techniku, ktorá je schopná určiť skutočne pozitívne prípady a zabrániť falošne negatívnym výsledkom.

„Ak je PCR test pozitívny, výsledok je s veľkou pravdepodobnosťou správny. Aj keď ide o najcitlivejší test, aj ten má svoje limity,“ pripustila E. Tibenská. Podľa nej je dôležité napríklad správne načasovanie, správne vykonaný odber a uskladnenie vzorky pred samotnou analýzou. „Ak sa niekde tu urobí chyba, môže to spôsobiť falošne negatívny výsledok,“ vysvetlila E. Tibenská.

Na začiatku šírenia ochorenia na Slovensku sa diskutovalo o dostupnosti a množstve testov. Podľa riaditeľa laboratórií J. Gavlasa „už na začiatku pri prvej dohode na Úrade vlády sme avizovali, že naša spoločnosť má viac ako 200-tisíc PCR testov“. Podľa neho sú tak predzásobení na najbližšie tri mesiace. „Myslím si, že keď sa vlna bude postupne strácať, budú sa aj štandardizovať dodávky. Testy sme museli objednať veľmi rýchlo a v dostatočnom množstve, lebo potom nastávalo, že objednávky, či už z USA, alebo z Číny, naozaj začali zlyhávať,“ spomenul J. Gavlas.

Podľa jeho slov majú dostatok aj protilátkových testov, ktorých majú niekoľko desiatok tisíc, a ďalšie budú plynule objednávať.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 19:39