StoryEditor

Úrad pre dohľad ukončil vyšetrovanie prepoisťovania

14.05.2020, 00:00
Prípady súvisiace s COVID-19 sa ešte prešetrujú

Prešetrenie podaní kvôli prepoisťovaniu na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bolo ukončené. Podnety podala Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), prvý podnet sa týkal dohôd o vykonaní pracovnej činnosti, resp. o vykonaní práce uzatvorené zo strany zdravotnej poisťovne Dôvera, so svojimi zamestnancami, ktoré údajne neboli v súlade so zákonom. „Úrad tento podnet zamietol s odôvodnením, že nie je príslušný posudzovať náležitosti či zákonnosť pracovnoprávnych vzťahov; takúto kompetenciu má v zmysle legislatívy Inšpektorát práce SR, resp. súd,“ uviedla hovorkyňa ÚDZS Radoslava Muchová.

Druhý podnet bol zoznamom niekoľkých poistencov bez bližšej identifikácie, ktorí mali byť údajne nezákonne prepoistení. V tomto prípade úrad vyzval VšZP na predloženie plnej moci, že týchto poistencov môže zastupovať, resp. vyzval VšZP, aby informoval poistencov o možnosti podať konkrétny podnet na úrad. „Nemáme spätnú väzbu o ďalšom konaní VšZP,“ dodala R. Muchová.

ÚDZS tiež vykonáva dohľad v súvislosti s COVID- 19 v prípade pacienta v Nemocnici s poliklinikou Bojnice, v danom prípade vykonáva dohľad z vlastnej iniciatívy (ex offo). Úrad posúdi poskytnutú zdravotnú starostlivosť počas hospitalizácie pacienta, teda posúdi správnosť diagnostických a liečebných postupov.

Úrad tiež prešetruje ošetrovateľskú starostlivosť v Domove sociálnych služieb v Pezinku, kde sa rozšírila nákaza COVID-19 a niekoľko klientov už zomrelo. „Trvanie dohľadu nie je možné odhadnúť, každý dohľad je iný, špecifický, preto aj trvanie je rôzne,“ dodala hovorkyňa ÚDZS.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 13:55