StoryEditor

​Vakcínu proti koronavírusu vyvíja aj Českov

15.05.2020, 00:00
Testovanie má trvať viac ako 18 mesiacov

Už aj Česko vyvíja vlastnú vakcínu proti COVID-19. Potvrdil to minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Vakcínu vyvíjajú v spolupráci Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Podľa ministra je zatiaľ vývoj v prvej fáze.

„Česko začalo prípravu na ceste k vakcíne proti COVID-19. Niekoľko krajín usiluje o vývoj a Česko sa zaradí do pelotónu týchto krajín,“ informoval český minister A. Vojtěch. Cieľom je podľa neho zabezpečiť ochranu pre českých občanov.
„Očkovanie je kľúčové. Môže nás čakať druhá aj tretia vlna,“ vyhlásil minister.

Výskum vakcíny bude financovať ministerstvo zdravotníctva. Podľa prvých odhadov by to mohlo stáť niekoľko desiatok miliónov českých korún. Vakcína by potom mohla byť dostupná v priebehu niekoľkých mesiacov.

„Koronavírus už skúmame nejaký čas. Prvá laboratórna fáza sa už začala,“ prezradil minister A. Vojtěch. Celkovo by mali byť fázy tri.

Výskum vedie internistka a kardiologička Věra Adámková. „Pre súčasný svet je to téma číslo jedna a predstava, že by potom mal niekto ako prioritu inú krajinu, je veľmi naivné,“ vysvetlila V. Adámková, prečo by sa Česko nemalo spoliehať na výskum v iných krajinách.

Podľa nej má Česko skúsenosti s vývojom vakcín z minulosti a má niektoré znalosti, ktoré môže pri práci využiť. „Spolupracujeme s kolegami z iných krajín, ale je potrebné hľadať vlastnú cestu,“ zdôraznila V. Adámková.

Spolupráca

Ako ďalej spresnila, Česko pracuje na hľadaní vakcíny už od februára, a to prevažne na báze rešerše. „V prvej fáze potom ide o prácu laboratórnu,“ vysvetlila V. Adámková.

„Všetko sa robí v laboratóriu, ktoré je špeciálne zabezpečené. Tam sa skúmal MERS alebo iné život ohrozujúce vírusy,“ prezradil riaditeľ Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. Podľa neho sa teraz COVID-19 darí pestovať.
IKEM by sa mal potom zapojiť v dvoch oblastiach. „Budeme sa podieľať na logistickej podpore testovania bunkových kultúr. A podieľať sa budeme aj na predklinickom testovaní na laboratórnych hlodavcoch,“ spresnil riaditeľ IKEM Michal Stiborek.

Čas

Vývoj vakcíny potvrdil aj český námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula. Vývoj je podľa neho ešte len na začiatku a predpokladá, že testovanie na ľuďoch bude trvať viac ako 18 mesiacov.

Rok a pol dlhý časový úsek je podľa epidemiológa nutný. „To preto, aby bolo možné vyhodnotiť, či tam sú nejaké vedľajšie účinky, aká by mala byť dávka. Ďalej akým spôsobom by sa mala zistiť imunogenita, a potom štúdia, či tá vakcína je vôbec v praxi účinná,“ vysvetlil námestník pre Radiožurnál.

V prípade, že by bolo testovanie v prvých fázach úspešné, je podľa neho možné, že sa uvedený čas skráti.

Aj minister pripomenul, že ešte musí prebehnúť testovanie na zvieratách.

Podľa námestníka ministra aktuálne sa vo svete vyvíja viac ako 80 vakcín, niektoré z nich by sa mohli testovať aj v Česku.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 00:41