StoryEditor

Ovplyvní súčasná pandémia dostupnosť modernej liečby diabetu?

27.05.2020, 00:00
Aj napriek vyššej prevalencii ochorenia sa však darí znižovať počet hospitalizovaných pacientov

Opatrenia spojené s koronavírusovou pandémiou takmer vyčerpali finančné rezervy zdravotných poisťovní, starostlivosť o chronicky chorých pacientov sa odkladala. Pacienti s diabetom 2. typu s rozvinutými zdravotnými komplikáciami však patria do skupiny, v ktorej je vyššie riziko komplikovaného alebo aj fatálneho priebehu ochorenia COVID-19. O modernej liečbe diabetu 2. typu v súvislosti s aktuálnou pandémiou online diskutovali českí odborníci, ktorí sa zaoberali aj dosiahnutým smerovaním v liečbe pacientov pred pandémiou. Témou aj bolo, ako sa postaví štát k liečbe diabetických pacientov v Českej republike a či bude aj naďalej podporovaná moderná liečba.

Liečba

Diabetes je v Českej republike jedným z najčastejších ochorení. Trpí ním viac ako milión ľudí a predpokladá sa, že v roku 2030 ich bude až 1,3 milióna (predovšetkým 2. typu). Inovatívna liečba a postupy v posledných rokoch zásadne zlepšili výsledky liečby, zároveň aj kvalitu života pacientov. Vďaka pokrokom v liečbe diabetu sa tiež darí predchádzať jeho rizikovým a nákladným komplikáciám alebo odďaľovať čas ich nástupu.

Za posledných približne 13 rokov bolo schválených a uvedených na trh v ČR viac ako 20 nových liekov, napríklad lieky zo skupiny SGLT-2, DPP-4 a GLP-1. Zavedenie inzulínových púmp, ktoré sa najčastejšie využívajú pri liečbe detí s diabetom a diabetikov 1. typu, resp. senzorov na meranie hladiny glykémie pacientom významne pomohlo s presným monitorovaním glykémie a dávkovaním inzulínu.

„Kombinácia rôznych tried liečiv do jednej tabletky alebo injekcie značne zjednodušila dávkovanie, prispela k dôkladnejšiemu dodržiavaniu liečebného režimu, a tým aj k väčšej efektivite liečby,“ potvrdil výkonný riaditeľ Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) Mgr. Jakub Dvořáček, MHA.

Na stretnutí poukázali na analýzu Inovace pro život, z ktorej vyplýva, že diabetici dnes majú dobu dožitia porovnateľnú so zvyškom populácie. Ako rastie očakávaná doba dožitia pacientov (v roku 2018 vzrástla na 79 rokov), rastie aj celkový počet pacientov s diabetom v populácii. Aj napriek vyššej prevalencii sa však darí znižovať počet hospitalizovaných a viac ako polovica pacientov sa z nemocnice vráti skôr ako za týždeň. Celkový počet hospitalizovaných pacientov sa len v období rokov 2010 – 2018 znížil o 28-tisíc.

Nové lieky

Odborníci si uvedomujú, že liečba diabetikov zaťažuje rozpočet zdravotníctva. Najväčším problémom z hľadiska zdravotného, ekonomického sú neskoré komplikácie diabetu, ktoré sa dajú modernou liečbou odvrátiť alebo oddialiť.
„Nové lieky a technológie postavené na vedeckých základoch – poznatkoch o patofyziológii diabetu, môžu liečbu účinne zlepšovať, a tak predstavujú novú kvalitu liečby, ktorá odstránila mnohé prekážky z denného života diabetikov, a umožňuje im zaradiť sa na mnohé pracovné pozície, ktoré predtým vykonávať nemohli alebo s obmedzením a ťažkosťami,“ vysvetlila MUDr. Eva Račická z diabetologickej a internej ambulancie v Ostrave.

Súčasná liečba šetrí aj na invalidných dôchodkoch. Pacienti sú schopní zostať dlhšie ekonomicky aktívni bez potreby poberať dôchodok. „Hoci bude počet pacientov s diabetom dlhodobo narastať, vďaka inovatívnej liečbe bude tempo nárastu výdavkov na invalidné dôchodky výrazne pomalšie,“ tvrdí J. Dvořáček. Ako ďalej priblížil, „inovatívne farmaceutické spoločnosti pracujú na vývoji ďalších 77 nových liečiv určených pre diabetikov 2. typu, ktoré by mali ďalej pomôcť zlepšiť kvalitu života pacientov, oddialiť výskyt neskorých komplikácií, uľahčiť užívanie liečby, chrániť bunky produkujúce inzulín alebo zlepšiť kontrolu glykémie“.

Úspešnosť liečby však závisí nielen od moderných liekov, ale aj od edukácie pacienta a dodržiavania pravidiel zdravého životného štýlu.

Poisťovňa

Dôležitá je aj podpora zákonodarcov a zdravotníckeho systému prostredníctvom ústretovo nastavených úhradových podmienok nových liekov, ktoré sa tak budú môcť včas dostať k väčšiemu počtu pacientov.

„Mimoriadne stabilizačné kroky zlepšili finančnú bilanciu verejného zdravotného poistenia, čo umožní poskytovať zdravotnú starostlivosť na doterajšej úrovni a tiež držať krok s najmodernejšími liečebnými postupmi,“ ubezpečil David Šmehlík, námestník riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne ČR pre zdravotnú starostlivosť.

Vyrovnaná bilancia umožní zohľadniť v úhradách v roku 2020 dosah ochorenia COVID-19 a tiež v roku 2021 pokračovať v nastavení úhrad, ktoré podporujú dostupnosť, rozsah a kvalitu zdravotnej starostlivosti, aby bola rovnako dobrá ako pred krízou.

Ako zdôraznil námestník českej poisťovne, organizácia starostlivosti a zlepšovanie jej úrovne u pacientov s chronickými ochoreniami je pre VZP kľúčovou prioritou. „V minulom roku sme začali pre pacientov a zmluvných partnerov v odbore všeobecného lekárstva a ambulantných poskytovateľov v odbore interna a diabetológia bonifikačný program VZP PLUS DIABETES, ktorý chceme aj v tomto roku ďalej rozvíjať. Intenzívne pracujeme aj na zlepšení prístupu pacientov k moderným liekom a zvyšujeme rozpočty na ich liečbu,“ zhrnul D. Šmehlík.

Na základe dohody zdravotných poisťovní so všeobecnými lekármi o uvoľňovaní preskripcie liekov je umožnené používať väčšie množstvo moderných liekov aj v primárnej starostlivosti. „Konkrétnym výsledkom a dobrou správou je, že sa podarilo zabezpečiť uvoľnenie preskripcie gliptínov pre všeobecných lekárov, ktoré môžu novopredpisovať aj v prvej línii a zlepšiť tak prístup pacientov k modernej liečbe diabetu,“ dodal na záver námestník D. Šmehlík.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 00:56