StoryEditor

Záchranky dostanú vyššie platby

28.05.2020, 00:00
Prevádzkovateľom vyplatia doplatky za január až apríl

Financovanie záchrannej zdravotnej služby (ZZS) sa od 1. mája 2020 mení. Opatrením MZ SR, ktorým sa ustanovuje rozsah regulácie cien v oblasti zdravotníctva, sa zvyšujú mesačné paušálne platby pre jednotlivé typy ambulancií ZZS a stanovujú doplatky pre poskytovateľov za obdobie od začiatku tohto roka. Stanovuje sa kilometrové pre stanice RZP-S na 1,185 eura za kilometer.

Rezort potvrdil, že ide aj o reakciu na požiadavku Asociácie záchranných zdravotných služieb, ktorá upozorňovala na nedofinancovanie nových typov ambulancií ZZS. „Podkladmi na zvýšenie ceny boli mzdové zvýšenia pre posádku ambulancií ZZS a doplnenie kilometrovného pre ambulancie RZP-S. Týmto opatrením sa kompenzujú mzdové náklady. Rokovania o ďalších oprávnených výdavkoch ešte pokračujú,“ informoval rezort.

Prevádzkovatelia ZZS dostanú za mesiace január až apríl doplatky vo výške 1 468 eur pre RZP-S, 1 284 eur pre RZP, 2 727 eur pre RLP a 2 543 eur pre RLP s vybavením mobilnej intenzívnej jednotky ako kompenzáciu mzdových nákladov.

Od mája do konca roka platia zvýšené paušály.

PhDr. Matej Polák, prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby

Rokovania o financovaní záchraniek majú výsledok

Po viacerých kolách rokovaní zástupcov Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) s Ministerstvom zdravotníctva SR sa od 6.5.2020 podarilo dosiahnuť opravu platieb za poskytovanú záchrannú zdravotnú službu (ZZS). MZ SR uznalo, že novozriadeným posádkam záchranky typu RZP-S má spravodlivo prináležať platba za kilometrové výkony a tieto výkony MZ SR doplnilo do príslušného cenového opatrenia. Vo veci úpravy základnej mesačnej platby za poskytnutú ZZS sa nepodarilo dosiahnuť úplnú dohodu AZZS a MZ SR a bolo prijaté iba kompromisné riešenie. Základné mesačné platby pre záchranky sa od 6. mája zvýšili iba o tú sumu, o ktorú sa od 1.1.2020 zvýšili zákonom regulované platy zdravotníckych pracovníkov ZZS. Iné nákladové položky, ktoré od posledného cenového nastavenia vzrástli (napríklad náhrady stravného alebo náklady na rekreačné poukazy) neboli zatiaľ valorizované a zástupcovia AZZS a MZ SR sa dohodli, že o týchto položkách budú ďalej rokovať. Záchrankám neboli v rámci úpravy cenového opatrenia kompenzované ani zvýšené náklady na osobné ochranné pomôcky použité v boji s COVID 19, pričom MZ SR prisľúbilo, že tieto náklady poskytovateľom ZZS nahradí samostatne. Zástupcovia ZZS predložili na rokovania aj návrhy na niektoré úpravy legislatívy tak, aby sa znížili náklady na segment ZZS bez významného zníženia kvality poskytovanej záchrannej zdravotnej služby. Cieľom týchto návrhov AZZS je, aby systém ZZS poskytoval vyššiu hodnotu za peniaze a o návrhoch majú prebehnúť ďalšie rokovania.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 04:00