StoryEditor

​Časť ambulancií pracuje v normálnom režime, iné sú stále zatvorené

28.05.2020, 00:00
Podľa ministra lekári v ambulantnej sfére nikdy nedostali oficiálny pokyn, že majú prestať pracovať

Pandémia COVID-19 a opatrenia proti nej neznížili len počty hospitalizácií. Ešte výraznejšie sa prejavila na návštevnosti pacientov v ambulanciách všeobecných lekárov aj špecialistov.

Poklesy hlásia všetky zdravotné poisťovne. „Počet fyzických návštev poistencov VšZP v ambulanciách špecialistov klesol v druhej polovici marca 2020 o 51 %. V marci 2020 VšZP eviduje aj zníženie počtu realizovaných preventívnych prehliadok u všeobecných lekárov pre dospelých o 50 % v porovnaní s rovnakým mesiacom vlani,“ uviedla hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová. Ako však zdôraznila, ide o predbežný údaj z dôvodu ešte stále pokračujúcej fakturácie výkonov. „Podobne je to aj s preventívnymi prehliadkami u všeobecných lekárov pre deti a dorast a u gynekológov s výnimkou tehotných poisteniek, kde má počet preventívnych prehliadok naďalej vysoký podiel. Okrem opatrení súvisiacich s ochorením COVID-19 sa pod pokles počtu preventívnych prehliadok v marci 2020 podpíše aj zníženie počtu poistencov VšZP k 1. 1. 2020,“ dodala.

Naopak, stúpli výkony telefonickej konzultácie. „Podľa údajov k 6. 5. 2020 vzrástol v 2. polovici marca počet výkonov tel. konzultácie o 94 % u špecialistov a o 72 % u všeobecných lekárov,“ dodala hovorkyňa.

Čo sa týka Unionu, za marec poklesol počet pacientov u ŠAS o 22 percent, počet preventívnych prehliadok u všeobecného lekára o 51 percent.

Marcové porovnania poskytla aj zdravotná poisťovňa Dôvera. Počet vykázaných výkonov v špecializovanej ambulantnej starostlivosti (ŠAS) od 15. 3. 2020 do 31. 3. 2020 a porovnanie s rovnakým obdobím minulého roka (od 15. 3. 2019 do 31. 3. 2019) ukázalo výrazný prepad. Kým v roku 2019 v tomto období bolo vykázaných 1 052 000 výkonov, tento rok v tom istom období to bolo len 458 000 výkonov. Výrazne klesli aj počty vykonaných preventívnych prehliadok. U dospelých sa v roku 2019 vykonalo 13-tisíc prehliadok, tento rok len 1 700, u detí bolo vlani 17-tisíc prehliadok, tento rok len 6 700. Naopak, stúpol počet vykázaných výkonov telefonickej konzultácie u ŠAS, VLD a VLDD, za posledná dva marcové týždne ich bolo dokopy 233-tisíc, kým vlani za rovnaké obdobie len 83-tisíc.

Minister zdravotníctva MUDr. Marek Krajčí už niekoľkokrát vyzval lekárov, aby nabehli na štandardný režim. „Lekári v ambulantnej sfére nikdy nedostali oficiálny pokyn, že majú prestať pracovať, taký oficiálny pokyn, na aký teraz čakajú. Z tohto hľadiska je ich požiadavka iracionálna. Mali len pokyny hlavných odborníkov, tie majú aj v súčasnosti. Nevidím dôvod, prečo nevyšetrujú pacientov ako predtým, eventuálne naplno neambulujú. Rozumiem, že obava tu stále je. Teším sa, že mnohé ochorenia sa dajú vyriešiť aj telemedicínou. Myslím si však, že v súčasnej priaznivej epidemiologickej situácii by mali ambulancie nabehnúť na štandardný režim s použitím štandardných ochranných prostriedkov,“ uviedol pre Zdravotnícke noviny.

Lekári nesúhlasia s tým, že by neambulovali. „Čo sa týka môjho okolia, špecialisti ambulujú,“ uviedol MUDr. Marian Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL SR). Na druhej strane však tvrdí, že aj lekári sú ľudia a majú prirodzený strach pred nákazou. „Napríklad v Trnavskom kraji zo 151 ambulancií k 27. aprílu bolo zatvorených 32 ambulancií, minulý piatok (15. 5.) už len 18 ambulancií,“ dodal. Navyše do ambulancií stále chodí podľa jeho slov málo pacientov.

Niektoré ambulancie už teraz pracujú v normálnom režime. „Režim polikliník ProCare sa dostáva do normálu. Aj keď ambulancie fungovali aj počas náročných týždňov epidémie, do veľkej miery sa preferovala telemedicína. Osobné návštevy u lekára sa prevažne uskutočňovali v neodkladnom režime. Od predminulého týždňa sa opäť začali plánovať preventívne prehliadky a jednodňová ambulantná starostlivosť,“ uviedol hovorca siete Svet zdravia a Procare Tomáš Kráľ.

Aj Špecializované ambulancie Centra intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE) – kardiologické, neurologická, angiologická, neurochirurgická a ambulancia cievnej chirurgie – pracovali do Veľkej noci len v neodkladnom režime, teda iba pre akútne stavy. „Od Veľkej noci už všetky ambulancie nemocnice CINRE pracujú naplno a vykonávajú aj plánované vyšetrenia, samozrejme, vo zvýšenom hygienickom režime,“ dodala hovorkyňa CINRE Dobroslava Krajačičová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 02:26