StoryEditor

Preskripčné a indikačné obmedzenia sa opäť kontrolujú

25.06.2020, 00:00
Hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo avizuje uvoľnenie pravidiel

Všetky zdravotné poisťovne počas pandémie deklarovali, že nebudú postihovať všeobecných lekárov pri porušení preskripčných a indikačných obmedzení predpisu liekov. Všeobecná zdravotná poisťovňa zrušila verejný prísľub a od začiatku júna sa vrátila ku kontrole preskripčných a indikačných obmedzení. Všeobecní lekári vnímajú túto situáciu rozdielne – časť víta návrat k zákonnému obmedzeniu preskripcie, časť žiada zrušenie obmedzení.

Podľa Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) došlo počas koronakrízy k deformovaniu legislatívou určených pravidiel preskripcie. V záujme pacientov aj všeobecných lekárov preto žiadala návrat k zákonom stanoveným pravidlám.

Právny nesúlad

Verejný prísľub zo strany VšZP ani inštrukcie ostatných zdravotných poisťovní ohľadne preskripcie nie sú podľa SVLS právne v poriadku. „Zákon jednoznačne stojí nad verejnými prísľubmi, odporúčaniami a vyhláškami. Ak je preskripčné obmedzenie stanovené zákonom, nie je možné formou verejného prísľubu ani formou inštrukcie odporúčať lekárom, aby porušovali zákon. Každý by mal dodržiavať zákon v záujme vlastného bezpečia,“ tvrdí MUDr. Monika Palušková, MPH, prezidentka SVLS.

Zámerom zdravotných poisťovní počas pandémie bolo, aby sa pacient dostal k liekom a nemusel navštíviť špecialistu. Podľa SVLS vykonávajú špecialisti rovnako ako všeobecní lekári výkony telefonickej, mailovej alebo videokonzultácie či zmenu preskripcie aj pri neprítomnosti pacienta v ambulancii a zo zákona sú povinní používať erecept. Chronickí pacienti by teda mali dostať erecept aj u špecialistu.

Hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo MUDr. Adriana Šimková, PhD., už vlani prezentovala názor, že všeobecní lekári by mali mať uvoľnené niektoré molekuly, čo sa týka liekov s preskripčným a indikačným obmedzením. „Zrušenie preskripčných a indikačných obmedzení bude znamenať, že všeobecní lekári by sa mohli viac venovať chronickým pacientom. Ak by sa uvoľnili niektoré molekuly, bolo by to v prospech lekára aj pacienta,“ hovorí A. Šimková.

Ako spresnila, chystá sa novelizácia zákona o liekoch, ktorá by mala vyriešiť túto otázku. „Už minulý rok sme posielali návrh, aby sa zrušila zodpovednosť preskribujúceho lekára pri liekoch s indikačným obmedzením a aby sa zodpovednosť preniesla na indikujúceho lekára. Spôsobilo to problémy medzi všeobecnými lekármi. Neboli dodržané indikačné obmedzenia pri preskripčne obmedzených liekoch, a preto VšZP pristúpila k sankciám všeobecných lekárov,“ opisuje problémy z terénu A. Šimková.

Záväzok uvoľniť preskripčné a indikačné obmedzenia pre všeobecných lekárov je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 03:58