StoryEditor

Na ministerstve prebehli zmeny

01.07.2020, 00:00
Minister M. Krajčí avizoval rozsiahlu organizačnú zmenu

Od 1. júna platí na ministerstve zdravotníctva nový organizačný poriadok. Doterajšie odborné sekcie a a nimi aj kompetencie medzi úsekom ministra, štátnymi tajomníkmi a generálnym tajomníkom služobného úradu sa popresúvali. Minister zdravotníctva Marek Krajčí už koncom mája v rozhovore pre Zdravotnícke noviny avizoval zmeny na ministerstve. „Organizačná zmena určite bude a bude relatívne veľká. Máme svoju predstavu, ako by mohlo ministerstvo fungovať,“ povedal.

Generálny tajomník služobného úradu bude mať pod sebou novú sekciu digitalizácie a projektového riadenia. „Uvedená sekcia sa bude napríklad zaoberať elektronickým zdravotníctvom či digitalizáciou,“ potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Vyvrátila informácie, že má ísť o kompletný presun agendy ezdravia z Národného centra zdravotníckych informácií pod ministerstvo. Aké činnosti ohľadom elektronického zdravotníctva ostanú okrem štatistického zisťovania a zdravotných registrov v kompetencii NCZI, zatiaľ nie je jasné. „Agendu detailne predstavíme následne po komplexnom vyriešení detailov,“ komentovala Z. Eliášová.

Nová organizačná štruktúra

Výsledkom doterajších zmien je napríklad presun kompetencií medzi štátnymi tajomníkmi. JUDr. Ing. Jana Ježíková bude zodpovedať za sekciu farmácie a liekovej politiky, ktorá za predchádzajúceho vedenia patrila priamo pod ministra. Druhý štátny tajomník, ktorým je od 1. júna MUDr. Peter Stachura, Dr. med., MBA, má na starosti sekciu zdravia, spadá pod neho ministerská sestra, odbor štandardných diagnostických, terapeutických a preventívnych postupov a tiež odbor verejného zdravia, skríningu a prevencie. „Ministerstvo zdravotníctva, tak ako akákoľvek iná inštitúcia, má právo nastaviť si organizačnú štruktúru tak, aby bol chod danej inštitúcie zabezpečený čo najefektívnejšie. Rozhodnutie o zmenách v organizačnej štruktúre je tímovým rozhodnutím vedenia ministerstva zdravotníctva s cieľom optimálne nastavovať procesy a prijímať také opatrenia, ktoré budú smerovať ku skvalitňovaniu zdravotníctva a zároveň zabezpečia aj efektívne fungovanie samotnej inštitúcie,“ odôvodnila zmeny Z. Eliášová.

Viaceré sekcie vedú poverení pracovníci, sekcia zdravia je momentálne bez generálneho riaditeľa. Na otázky, akým spôsobom sa budú obsadzovať vedúce funkcie, či budú zverejnené informácie o uchádzačoch a kedy budú známe informácie o obsadení jednotlivých miest, rezort odpovedal, že pôjde o štandardné výberové konania. „Čo sa týka personálneho obsadenia, vedenie MZ SR berie na vedomie a rešpektuje rozhodnutie každého zamestnanca o zotrvaní na ministerstve, prípadne o jeho rozhodnutí pracovne pôsobiť inde. Rezort je zároveň otvorený šikovným ľuďom, ktorí by sa o prácu na ministerstve zdravotníctva zaujímali. Prijímanie nových zamestnancov je v zmysle platnej legislatívy, ktorá je určujúca pre oblasť štátnej správy,“ uviedla hovorkyňa Z. Eliášová.

Hlavní odborníci

Zmeny nastali aj v obsadení funkcií hlavných odborníkov. Na protest proti odvolaniu vedenia Národného ústavu detských chorôb sa vzdali funkcie doterajší hlavní odborníci pre pediatrickú ortopédiu, pediatrickú hematológiu a gastroenterológiu. Na miesto hlavnej odborníčky pre všeobecné lekárstvo sa vrátila MUDr. Adriana Šimková, PhD.

Najväčšiu obmenu zamestnancov za posledné obdobie zaznamenalo MZ v roku 2016 po nástupe ministra Tomáša Druckera, keď odišlo 81 zamestnancov a prišlo 84 nových.

Podľa poslednej zverejnenej výročnej správy za rok 2018 malo MZ spolu 301 zamestnancov. Ich počet každoročne rastie. Oproti roku 2006, keď ministerstvo zamestnávalo 201 pracovníkov, stúpol ich počet o sto.


S M. Kolníkom sa spájajú kauzy

Rezort ministra Mareka Krajčího zahrnie ezdravie pod sekciu digitalizácie a projektového riadenia, ktorej po novom šéfuje generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva Marián Kolník. Nový tajomník služobného úradu ministerstva v minulosti pôsobil ako poradca ministra dopravy Jána Figeľa z KDH a jeho meno sa spájalo s kauzou koučingu za desaťtisíce eur. Diaľničiarov koučovala firma, ktorá Kolníka uvádzala ako svojho lektora. Spolumajiteľ danej firmy vyznáva Cirkev Ježiša Krista Svätých posledných dní. Jeho knihy si diaľničiari objednali.

Zároveň bol Kolník podľa informácií portálu aktuality.sk v minulosti na rokovaniach Mariana Kočnera pri snahe obsadiť Markízu. Kolník svedčil pred pár mesiacmi pri spore o zmenky, ktoré Pavol Rusko podpísal Kočnerovi. Povedal, že o zmenkách nič nevie. Stretnutia s Kočnerom však priznal.
Šéfka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková je presvedčená, že by mal minister dôsledne preveriť nielen Kolníkovu minulosť, ale aj vzťahy, ktoré sa spomínali na zmenkovom súde.
(Zdroj: Hospodárske noviny)

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 11:03