StoryEditor

Pacientske združenia vyzývajú k opatrnosti, najmä v súvislosti s dovolenkami v zahraničí

07.07.2020, 00:00
Asociácia na ochranu práv pacientov odovzdáva v týchto dňoch 5400 ochranných rúšok svojim členom.

Chronickí pacienti patria aj dnes medzi skupiny obyvateľov najviac ohrozené ochorením Covid-19, ktoré sa na Slovensku začína vyskytovať opäť vo väčšej miere. Aj preto mnohé pacientske organizácie v posledných mesiacoch výrazne obmedzili vzdelávacie aktivity k manažmentu ochorení, ktoré organizujú pre svojich členov.

„Tisíce rúšok, ktoré už v týchto dňoch putujú k našim členom, im umožnia dohnať zameškané. Vážime si, že aj vďaka tomuto daru sa budú môcť pacienti opäť osobne stretávať a spoločne zdieľať svoje skúsenosti,“ uviedla Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP).

Mimoriadna situácia v dôsledku ochorenia Covid-19 zasiahla do života nielen jednotlivcom, ale aj samotným pacientskym združeniam, ktoré museli zrušiť, či preplánovať viaceré svoje aktivity. „Byť informovaný a zostať v kontakte s okolitým svetom zohráva v liečbe pacienta významnú rolu. Po príchode koronavírusu a postupnom zavádzaní opatrení sme sa preto s našimi aktivitami presunuli do online prostredia,“ vysvetlila Veronika Ivančiková, predsedníčka Slovak Crohn Club. No zároveň priznáva, že osobný kontakt sa dá len ťažko nahradiť. „Verím, že aj vďaka ochranným rúškam, ktoré sme dostali do daru, budeme môcť na jeseň zrealizovať všetky naše zameškané edukačné stretnutia,“ dodala.

Asociácia na ochranu práv pacientov plánuje ochranné rúška rozposlať svojim členom v závislosti od ich záujmu. V mene diabetikov prevzala rúška, z rúk prezidentky AOPP, predsedníčka OZ Diabetikinfo Ľubica Pilková a za pacientov so sklerózou multiplex prezidentka Slovenského zväzu sclerosis multiplex Jarmila Fajnorová. „Sme tu pre pacientov so sklerórou multiplex už 30 rokov. Som šťastná, že sa nám napokon podarilo, pri príležitosti tohto okrúhleho výročia, zrealizovať pre našich členov a priaznivcov konferenciu, i keď trochu netradične v ochranných rúškach,“ hovorí Fajnorová.

Rúška si prišiel prevziať osobne aj Milan Petrovič zo Slovenskej myelómovej spoločnosti, Marcela Barová z občianskeho združenia Otvorme dvere, otvorme srdcia a Gabriela Hurbanová z občianskeho združenia Migréna. „Nesmierne nás teší veľký záujem našich členov o ochranné rúška a za to patrí jedno veľké ďakujem ich darcovi, ktorý týmto gestom podporil dobrú vec,“ vyjadrila vďaku zdravotnej poisťovni Dôvera prezidentka AOPP.

Zdravotná poisťovňa Dôvera, od ktorej AOPP rúška dostala, od začiatku koronakrízy zameriava svoje aktivity práve na viac ohrozené skupiny poistencov. „Uvedomujeme si, že situácia v dôsledku ochorenia Covid-19 bola, a aj stále je, pre pacientov mimoriadne náročná. Veríme preto, že našim darom aspoň čiastočne pomôžeme pacientom vrátiť sa opäť k ich zaužívaným aktivitám,“ hovorí Branislav Cehlárik zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

Počet nových prípadov ochorenia Covid-19 vzrástol u nás po otvorení hraníc zatiaľ len mierne. Zástupcovia pacientskych združení však aj naďalej vyzývajú k opatrnosti. Riziko importu ochorenia na Slovensko pretrváva, najmä v dôsledku masívnejšieho trávenia letnej dovolenkovej sezóny Slovákov v zahraničí. „Pacienti by sa mali aj naďalej vo zvýšenej miere chrániť. Pri návšteve miest s vyššou koncentráciou ľudí, vrátane pacientskych stretnutí, by mali dbať na správnu dezinfekciu rúk a nosenie ochranných rúšok,“ vyzýva pacientov Lévyová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 03:48