StoryEditor

Ministerstvo hľadá sedem nových riaditeľov pre nemocnice aj štátne záchranky

15.07.2020, 00:00
Marek Krajčí avizuje transparentnejšie výberové konania so zverejňovaním hodnotenia uchádzačov.

Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo výberové konania na miesta riaditeľov viacerých príspevkových organizácií. Ide o tri nemocnice – fakultné nemocnice v Nitre a Nových Zámkoch, Psychiatrickú nemocnicu vo Veľkom Záluží, Záchrannú zdravotnú službu v Bratislave, Záchrannú službu Košice, Operačné stredisko ZZS. Okrem toho rezort hľadá aj nového generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií.

Minister M. Krajčí dnes predstavil zmeny, ktoré majú stransparentniť výberové konanie. Do výberových komisií budú vyberaní len ľudia, ktorí budú súhlasiť do zverejnením svojho mena.

Výberové komisie budú päťčlenné, dvoch členov nominuje ministerstvo zdravotníctva, po jednom mieste dostane ministerstvo financií, protikorupčná organizácia a zástupcovia zamestnancov, resp. odborov. Verejnosť by mala po novom poznať ich hodnotenie. „Jednotliví členovia výberových komisií budú bodovať projekt a osobný pohovor a ich hodnotenie bude následne zverejnené,“ informoval M. Krajčí o výberových konaniach do príspevkových organizácií.

Postup v prípade akciových spoločností bude odlišný. Členovia výberovej komisie odporúčajú alebo neodporúčajú daného uchádzača. Svoje rozhodnutie odôvodnia listom ministrovi a ten následne rozhodne o víťazovi. Listy by mali byť zverejnený.

Súčasťou dokumentov, ktoré má predložiť každý uchádzač, je aj stratégia rozvoja príslušnej organizácie. Tieto projekty nebudú zverejňované automaticky. „Budeme rešpektovať autorské práva uchádzačov. Ak budú súhlasiť so zverejnením diela, projekt zverejníme,“ avizoval minister. Ak bude projekt obsahovať citlivé informácie, ktorých zverejnenie by mohlo znamenať pre zariadenie nevýhodu v trhovom prostredí, projekty ministerstvo sprístupní len na nahliadnutie.

Termín na prihlásenie sa do výberového konania uplynie 12. augusta 2020. „Mám záujem, aby sa na tieto pozície prihlásili morálne bezúhonní ľudia, ktorí sú odborne zdatní,“ zdôraznil M. Krajčí.

Kritika

Zmeny prichádzajú po kritike výberového konania na miesta členov predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne, kedy rezort nezverejnil mená členov výberovej komisie, ich odporúčania ani projekty uchádzačov. Minister M. Krajčí napriek tomu v rozhovore pre Zdravotnícke noviny tvrdil, že "transparentnosť výberového procesu bola oveľa vyššia ako v minulosti." Projekty víťazov ani ostatných uchádzačov však neboli zverejnené na internetovej stránke ministerstva zdravotníctva, ako to bolo zvykom v minulosti. Zdravotnícke noviny dostali len možnosť nahliadnuť do nich bez vytvárania záznamu, fotografií či výpiskov z projektov.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 18:27