StoryEditor

Na Slovensku pribudlo ďalšie úmrtie v súvislosti s ochorením COVID-19

06.08.2020, 00:00
Zosnulý je 71-ročný muž, ktorý bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

Na Slovensku pribudlo ďalšie úmrtie v súvislosti s ochorením COVID-19. Zosnulý je 71-ročný muž, ktorý bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.
Pitva zosnulého ukázala, že príčinou úmrtia bola rozvinutá pľúcna forma COVID-19 a následné, žiaľ, zlyhanie dýchania. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Ako dodala, pacient bol na COVID-19 pozitívne testovaný formou RT-PCR metódy.

"Ministerstvo zdravotníctva pozorne sleduje epidemiologickú situáciu, sme pripravení operatívne reagovať, v súčinnosti s hlavným hygienikom a ďalšími odborníkmi", uviedla.

Monitorovanie epidemiologickej situácie majú denne v kompetencii regionálne úrady verejného zdravotníctva. Podľa ich informácií sú všetky potrebné protiepidemické opatrenia zabezpečené. "Aktívne a intenzívne vyhľadávajú osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne potvrdenými. Zároveň odber klinických vzoriek na ochorenie COVID-19 realizujú aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných. Toto považujeme, aj na základe ich informácií, za predpoklad, že počet potvrdených prípadov bude ešte narastať. Prácu regionálnych úradov verejného zdravotníctva je v tomto smere veľmi dobrá, oceňujeme ju. Sledujú epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti, na jej vývoj reagujú rýchlo a pružne a prijímajú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni", uviedla Z. Eliášová.

Ako dodala, závažnosť hodnotenia epidemiologickej situácie má niekoľko faktorov. Analyzuje sa napríklad počet ohnísk nákazy, nárast počtu hospitalizovaných, percentuálna miera hospitalizácie zo všetkých prípadov, miera hospitalizácie vážnych stavov, ale aj miera hospitalizácie vážnych stavov z hospitalizovaných, komplikácie ochorení či nárast počtu úmrtí.

Budúci týždeň na pôde ministerstva zdravotníctva zasadne Pandemická komisia vlády SR, v prípade potreby sa operatívne zvolá aj konzílium epidemiológov.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 00:49