StoryEditor

Dofinancovanie sektora je stále otázne

03.09.2020, 00:00
Štátna poisťovňa mala na problém upozorňovať listami

Téma dofinancovania výpadkov príjmov zdravotných poisťovní v dôsledku pandémie COVID-19 je otvorená od mája. Zdravotné poisťovne od začiatku upozorňovali, že viac ľudí na OČR a na PN znamená výrazne nižšie príjmy, odklad platenia preddavkov na poistné znamená narušenie cash flow.
Zdravotné poisťovne však musia napĺňať potreby poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a výpadky príjmov tak znamenajú problém financovania zdravotnej starostlivosti.

Na dôsledky nedofinancovania sektora neupozorňujú len súkromné zdravotné poisťovne, na problém mala svojho akcionára, teda ministerstvo zdravotníctva (MZ SR), vraj upozorniť aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Podľa našich informácií mala VšZP zasielať listy nielen MZ SR, ale aj ministerstvu financií (MF). V listoch mala poisťovňa upozorňovať na to, že jej hrozí masívna strata a v prípade nedofinancovania nebude vedieť včas platiť poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Problém

Poisťovňa to však odmieta a tvrdí, že informácie o hrozbe masívnych strát sú zavádzajúce a súvisia s blížiacim sa termínom prepoisťovania. „Informácie o údajnej masívnej strate VšZP, na ktorú sa pýtate, považujeme za zavádzajúce a účelovo šírené v období vrcholiacej prepoisťovacej kampane,“ reagovala štátna poisťovňa. Ako ďalej uviedla, garantuje poistencom zdravotnú starostlivosť v ambulanciách i nemocniciach na základe včas uzavretých zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. „VšZP doteraz dodržiavala všetky svoje zmluvné záväzky a nie je žiadny dôvod, aby to tak nebolo tak aj v budúcnosti,“ reagovala. Informáciu, či z VšZP odišli uvedené listy na obe ministerstvá, však nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Listy nepotvrdilo ani nevyvrátilo MZ a MF.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že hospodárenie poisťovne sleduje. Vplyv koronakrízy však podľa rezortu bude známy až neskôr. „Ministerstvo zdravotníctva ako 100 % akcionár má záujem na bezproblémovom fungovaní Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Hospodárenia poisťovne pozorne sledujeme. Definitívny hospodársky výsledok, teda aj záverečný účet a vplyv koronakrízy, bude známy až po uzatvorení fiškálneho roka 2020. Najneskôr v júni 2021, keď účtovnú závierku a hospodársky výsledok schváli valné zhromaždenie poisťovne,“ uviedol rezort. Ako dodal, ohľadom možných dodatočných zdrojov pre systém verejného zdravotného poistenia komunikujú s rezortom financií. „Prioritou je zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu. Výška potrebného dofinancovania závisí aj od ďalšieho vývoja ekonomiky na Slovensku, od čoho sa odvíjajú aj platby poistného od ekonomicky aktívnych osôb. Definitívne rozhodnutie zatiaľ prijaté nebolo,“ zhrnul rezort zdravotníctva.

Minister financií Eduard Heger tvrdí, že so zdravotnými poisťovňami rokujú priebežne a celý proces monitorujú. „Sledujeme aj vývoj hospodárstva, ktorý má vplyv na výber zdravotného poistenia. V najbližších týždňoch sa pobavíme o tom, akým spôsobom a aká výška by mala predstavovať dofinancovanie,“ uviedol po rokovaní Vlády SR. Ako ďalej uviedol, so situáciou počítali aj v rozpočte, kde sú podľa neho nachystané „nejaké peniaze“.

„Zdravotné poisťovne rátajú výpadky, odkedy sme nastúpili do vlády. Som rád, že výpadky sa každým mesiacom znižujú. Začali sme na 700 mil. eur a prudko klesáme,“ uzavrel minister E. Heger.

Rokovania

Na priebeh, výsledky a termín rokovania k dofinancovaniu s ministerstvom zdravotníctva a/alebo financií sme sa pýtali aj zdravotných poisťovní.

„V uplynulých dňoch sme na žiadne rokovanie o dofinancovaní neboli prizvaní, takže nevieme potvrdiť, či sa nejaké uskutočnilo. Pravidelne však ministerstvu zdravotníctva zasielame rôzne požadované štatistiky a finančné údaje,“ reagovala Union zdravotná poisťovňa. Poisťovňa by privítala, aby akékoľvek legislatívne zmeny boli navrhované s účinnosťou k začiatku nového roka, aby sme sa na ne vedeli pripraviť v rámci rozpočtovania. A aby tak boli zohľadnené aj v štátnom rozpočte.

„Nemáme informácie o rozhodnutí ministerstva zdravotníctva, resp. ministerstva financií, no predpokladáme, že k nemu dôjde v priebehu septembra. Od posledného stretnutia so zástupcami štátu k tejto otázke prebehlo už niekoľko mesiacov,“ uviedla zdravotná poisťovňa Dôvera.

„O otázkach súvisiacich s ekonomickou kondíciou VšZP pravidelne informuje svojho akcionára, Ministerstvo zdravotníctva SR, a konzultuje ich aj s Ministerstvom financií SR. Tak ako sa vyjadril člen predstavenstva VšZP, riaditeľ sekcie ekonomiky a zdravotníckych činností Ľubomír Kováčik, VšZP bude dofinancovanie pravdepodobne potrebovať. Jeho výšku však nie je možné v súčasnosti ešte presne vyčísliť, keďže reálny vývoj príjmov zdravotnej poisťovne závisí od meniacej sa epidemiologickej situácie, intenzity druhej vlny ochorenia COVID-19 a jej vplyvu na zamestnanosť,“ zhrnula VšZP.

Výpadky

Union zároveň pripomína, že jediná spravodlivá cesta, ako dofinancovať poisťovne, je prostredníctvom poistenca štátu. „Naša poisťovňa eviduje výpadky rádovo v miliónoch eur,“ reagovala poisťovňa Union.

„Za prvých sedem mesiacov tohto roka evidujeme výpadok príjmov vo výške 30 miliónov eur, čo predstavuje šesť percent príjmov poisťovne. Na základe aktuálnych prognóz vývoja základných makroekonomických parametrov odhadujeme celoročný výpadok v desiatkach miliónov eur,“ informovala Dôvera a dodala: „Upozorňujeme, že odhady je nevyhnutné priebežne aktualizovať podľa vývoja pandemických opatrení a vývoja makroekonomickej situácie. Predpokladáme, že k najväčším výpadkom príjmov dôjde vo štvrtom štvrťroku v dôsledku nastupujúcej ekonomickej recesie.“

VšZP odhaduje v roku 2020 z dôvodu zhoršenia ekonomickej situácie na Slovensku vyvolanej opatreniami proti šíreniu ochorenia COVID-19 výpadok príjmov za ekonomicky aktívnych poistencov vo výške 116 miliónov eur, čo je 4,65 % plánovaných príjmov.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 12:18