Unsplash/Fakurian Design™
StoryEditor

Nemeckí vedci odhalili ďalšie tajomstvo ľudského mozgu

21.02.2022, 06:00
Autor:
redred
Ľudský mozog začína spomaľovať až po šesťdesiatke, ukázal najnovší výskum.

Máte pocit, že čím ste starší, tým dlhšie vám trvá, kým sa rozhodnete? Kým v dvadsiatich rokoch sme boli schopní rýchleho úsudku, teraz máme občas pocit, že nám všetko trvá oveľa dlhšie.

Ako informovala Česká televízia ČT24 dôvodom nie je strata mozgovej kapacity, ako ukázal najnovší výskum. 

Rovnaký do 60-ky

Česká televízia na svojej vebovej stránke upozornila, že podľa štúdie zverejnenej vo štvrtok 17. februára v časopise Nature Human Behaviour zostáva mozog až do šesťdesiatky rovnako pohotový ako predtým.  

„Až do staršej dospelosti sa rýchlosť spracovania informácií v nami študovanej úlohe takmer nemenila. Reakcia je spomalená inými faktormi, ako je  inteligencia alebo duševná bystrosť.

Náš výskum ukazuje, že toto spomalenie nie je spôsobené znížením rýchlosti kognitívneho spracovania,“ citovala ČT24 hlavného autora štúdie, nemeckého psychológa Mischa von Krause z Heidelberskej univerzity.  

Podľa von Krauseho výskum ukazuje, že s pribúdajúcim vekom človek stráca impulzivitu a po dvadsiatke sa začínajú spomaľovať aj fyzické reflexy.  

Tieto faktory majú významný vplyv na to, akou rýchlosťou človek reaguje na okolitý svet, a potom teda spomaľujú to, ako ľudia po dvadsiatke reagujú na vnemy. Príčinou tohto spomalenia však nie je to, že by dospelý mozog začal byť menej bystrý. 

„Pomalšie reakcie môžeme vysvetliť tým, že ľudia sa s pribúdajúcim vekom stávajú vo svojich rozhodnutiach opatrnejšími a snažia sa viac vyvarovať chýb,“ vysvetlil von Krause.  

Štúdia

V štúdii von Krause so svojím tímom analyzovali údaje od viac ako 1,2 milióna ľudí, ktorí sa zúčastnili on-line experimentu, v ktorom sa merala ich reakčná doba na inteligenčný test.

Účastníci v ňom mali za úlohu stlačením správneho klávesu zaradiť vybrané slová a obrázky, ktoré sa objavili na obrazovke. 

Ukázalo sa, že reakčné časy dobrovoľníkov sa začali spomaľovať po ich dvadsiatom roku života.

Pri podrobnejšom rozbore dát však psychológovia zistili, že pomalé reakcie boli pravdepodobne spôsobené inými faktormi, ako je schopnosť mozgu spracovávať informácie.  

Samotný mentálny proces zodpovedný za rozhodovanie o správnej odpovedi sa začal spomaľovať až vo veku okolo šesťdesiatich rokov. 

„Zdá sa, že všetci starnú rovnako, teda aspoň pokiaľ ide o ich rozhodovacie schopnosti, bez ohľadu na pohlavie, národnosť alebo vzdelanie,“ zhrnul von Krause. 

Prečo si niektorí ľudia dokážu udržať vysokú mentálnu rýchlosť aj vo vyššom veku, je podľa neho zaujímavou otázkou pre budúci výskum. 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 21:25