StoryEditor

Odborníci radia: Takto sa dá bojovať s následkami kovidu

20.02.2022, 11:12
Autor:
klkl

Mnohí pacienti, ktorí si prešli Covid- 19 vedia, že negatívnym testom sa ochorenie nekončí. Viacerí, najmä tí, ktorí majú za sebou ťažšiu formu sa aj niekoľko mesiacov po vyliečení potýkajú so zdravotnými ťažkosťami. Dýchavičnosť, strata koncentrácie, nespavosť. To je len časť postkovidových ťažkostí, ktorými prechádzajú.

"Na našom oddelení v ambulantnej časti boli vlani rehabilitovaní postcovidoví pacienti najmä koncom jari a v lete. Išlo o mužov aj ženy prevažne vo veku nad 60 rokov, medzi pacientmi však bolo aj jedno dieťa,“ uviedla Mgr. Katarína Klátiková z Oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Handlová.

Ako dodala, pre ľudí, ktorí boli zvyknutí byť aktívni a všetko, čo si naplánovali počas dňa bez problémov zvládnuť, je odrazu neschopnosť zvládnuť základné úkony zničujúca. Snažia sa tento stav rýchlo prekonať, na druhej strane sa boja, že sa späť normálny stav už nevráti. ,,Na zlepšenie funkcie dýchacích orgánov je vhodná dýchacia gymnastika, ktorá má uľahčiť dychovú prácu a zlepšiť utilizáciu svalov. Udržuje a zlepšuje funkcie dýchania a pľúcnej ventilácie. Zlepšuje okysličenie krvi a následne aj tkanív, uvoľňuje dýchacie svalstvo a kožu na hrudníku, zvyšuje svalovú silu, zlepšuje pohyblivosť bránice, rebier, mobilizáciu chrbtice. Pacient sa učí ľahšie a šetrnejšie vykašlať sekrét. Cvičenie sa vykonáva v dobre vetranej miestnosti, nie je veľmi intenzívne, radšej sa opakuje častejšie v priebehu dňa a v krátkom trvaní. Cvičenie možno vykonávať v rôznych polohách, a to v ľahu, v sede, alebo v stoji,“ dodala fyzioterapeutka.

Aj WHO a Úrad verejného zdravotníctva vydali praktickú príručku, ktorá obsahuje základné cvičenia a rady pre dospelých na podporu a zlepšenie procesu samorehabilitácie. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 07:07