StoryEditor

Bolesti kĺbov si prišla pacientka liečiť až z Kanady na Slovensko. Toto je dôvod

17.02.2022, 06:00
Autor:
redred
V Kanade je veľký problém s čakacími dobami, navyše sa podávanie liekov a injekcií snažia minimalizovať.

Zuzana Malastová, pôvodom z Popradu žije v Kanadskom Calgary takmer dvadsať rokov. Dlhodobo ju trápia bolesti kĺbov, ktoré sú také silné, že jej vystreľujú od hlavy až k pätám.

V Kanade jej nevedeli pomôcť. „Tam je veľký problém s čakacími dobami na odborné vyšetrenia. V mojom prípade to spôsobilo dlhodobé, chronické bolesti, ktoré začali ovplyvňovať môj dennodenný život,“ prezradila pacientka.

Ako ďalej opísala jej skúsenosti s medicínou v Kanade, podávanie liekov a injekcií sa snažia minimalizovať. „Nechávajú veciam voľný priebeh. V mojom konkrétnom prípade to, žiaľ, nedopadlo dobre,“ spresnila.

Preto si kúpila letenku z Kanady do Rakúska, odkiaľ pricestovala až do Nemocnice AGEL Košice-Šaca. 

„Na vyšetrenie do Šport-artro centra som prišla kvôli dlhodobým problémom s kĺbmi. V Kanade som s liečbou nenapredovala. Rozhodla som sa teda prísť na Slovensko a získať druhý názor na môj zdravotný stav,“ pokračovala pani Malastová.

archív Zuzana Malastová

O košickom centre sa dozvedela od zaťa a informáciám z internetu. Vyšetril ju vedúci lekár Šport-artro centra námestník MUDr. Mgr. Maroš Varga, MHA.

„Pozrel sa na moje ramená, kolená a ostatné kĺby,  urobil si celkový prehľad o mojom zdravotnom stave nielen, čo sa týka ortopedického hľadiska, a dohodli sme sa na postupe. Z rozhovoru mám veľmi dobrý pocit. Verím, že ním navrhnutá liečba pomôže stabilizovať môj zdravotný stav,“ priblížila.

Kedy sa vráti späť do Kanady závisí od dĺžky liečby. „Najbližšie ma čaká rehabilitácia s fyzioterapeutom, keďže trpím syndrómom zamrznutého ramena. Na základe krvných výsledkov sa určí ďalší postup. Jedna z možností sú  injekcie do kolien,“ zhrnula.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 13:32