StoryEditor

Pacienti sa k liekom po novom dostanú ľahšie, tvrdí Asociácia pre generické a biosimilárne lieky

16.02.2022, 16:00
Autor:
tasrtasr
Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy poukázal, že slovenské zdravotníctvo by opatreniami v oblasti generických a biosimilárnych liekov ušetrilo 40 miliónov eur.

Asociácia pre generické a biosimilárne lieky GENAS víta pripravované zmeny v liekovej politike, ktoré majú upraviť aj podmienky vstupu generických a biosimilárnych liekov.

Verí, že novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov schvália. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla prezidentka asociácie Terézia Szádocka.

"Veríme, že ministerstvom predložená verzia novely bude v najbližších týždňoch schválená s navrhnutou platnosťou od 1. mája 2022 a prinesie pacientom požadovanú lepšiu dostupnosť liekov," uviedla Szádocka.

Priblížila, že ministerstvo zdravotníctva prizvalo do diskusie k pripravovanej novele viaceré dotknuté subjekty vrátane asociácie GENAS.

Tá víta pripravenú novelizáciu zákona, najmä návrh zmien vo vzťahu k zneniu, účinného od januára 2018.

Odvtedy platí aj tzv. trojprahový vstup pre generické a biosimilárne lieky vstupujúce na slovenský trh. Ministerstvo chce novelou, ku ktorej sa v januári skončilo medzirezortné pripomienkové konanie, vstup zmeniť na jednoprahový.

Plánuje aj zavedenie automatickej revízie úhrad. To podľa rezortu zabezpečí, aby tieto lieky vstupovali do systému rýchlejšie a jednoduchšie a boli reálne dostupné pre pacientov.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) koncom minulého roka v analýze poukázal, že slovenské zdravotníctvo by prostredníctvom opatrení v oblasti generických a biosimilárnych liekov mohlo ušetriť 40 miliónov eur.

GENAS na potrebu zmeny legislatívy upozorňoval viackrát. Vlani asociácia poukázala, že už niekoľko rokov sa zaznamenáva klesajúci trend vstupu generických a biosimilárnych liekov na slovenský trh v dôsledku legislatívy v oblasti cenotvorby a liekovej politiky.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 13:56