Väznica v IlaveTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Detenčný ústav v Hronovciach by mohol začať fungovať v októbri

15.02.2022, 07:34
Autor:
tasrtasr
O umiestnení ústavu pri Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach sa rozhodlo ešte v roku 2008. Detenčný ústav bude prvým takýmto zariadením v krajine.

Detenčný ústav v Hronovciach by sa mohol spustiť do prevádzky v októbri tohto roka. Predpokladá to rezort zdravotníctva. V súčasnosti sa pripravujú a sumarizujú podklady pre kolaudáciu stavby, potvrdila to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Príprava detenčného ústavu na odovzdanie do prevádzky sa podľa jej slov realizuje v súlade s časovým harmonogramom. Dodávateľ stavby odovzdal dielo 17. januára.

Ministerstvo v svojom januárovom vestníku vydalo aj zriaďovaciu listinu detenčného ústavu. Aktuálne tiež avizuje novelizáciu zákona o zdravotnej starostlivosti, začiatok medzirezortného pripomienkového konania predpokladá v apríli.

Cieľom legislatívnej zmeny je úprava poskytovania zdravotnej starostlivosti osobám v detencii v rámci osobitného liečebného režimu.

Podľa platnej právnej úpravy sa do detenčných ústavov rozhodnutím súdu umiestňujú páchatelia trestných činov, ktorí aj po výkone trestu odňatia slobody trpia duševnou poruchou a pretrváva u nich nebezpečenstvo pre spoločnosť.

Poskytovania zdravotnej starostlivosti osobám v detencii však v súčasnosti nie sú upravené v žiadnom právnom predpise, ozrejmilo ministerstvo, ktoré preto pripravuje spomínanú novelu zákona.

O umiestnení ústavu pri Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach sa rozhodlo ešte v roku 2008. Detenčný ústav bude prvým takýmto zariadením v krajine.

Zariadenie vzniklo po kritike Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT), ktorý upozornil na podmienky väzňov na Slovensku.

Výstavba zariadenia pre duševne chorých páchateľov trestných činov sa začala v polovici mája 2020. Jeho kapacita zariadenia je 75 lôžok v samostatných celách.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 05:50